Strawberries, cu forma lor roșie, în formă de inimă, și cu pălăria lor verde strălucitoare, aduc un zâmbet oricui le privește. Și cum să nu zâmbești când niște vecini adorabili îți aduc un găleată plină cu căpșuni proaspăt culese?
După ce m-am delectat cu aceste fructe suculente, mi-am dat seama că singurul lucru mai bun decât căpșunile proaspete ar fi gelato cu căpșuni. Gelato, care înseamnă „înghețată” în italiană, are o textură ultra-netedă, diferită de înghețata tradițională.
Gelato are, de obicei, mai puțină grăsime decât înghețata tradițională, deoarece conține mai mult lapte și mai puțină smântână. De asemenea, în mod tradițional, baza de gelato nu conține ouă, făcând astfel ca aromele adăugate, precum ciocolata, cafeaua sau căpșunile, să fie mai pronunțate.
Iată o rețetă simplă pentru gelato cu căpșuni:
- 3 căni de căpșuni proaspete, curățate și tăiate
- 2 căni de lapte
- 1 cană de zahăr
- 2 linguri de amidon de porumb
- 1 cană de smântână pentru frișcă
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 1 lingură de vodcă
Într-o cratiță adaugă laptele și amestecă zahărul și amidonul de porumb, formând un amestec subțire. Încălzește pe foc mediu până când baza pentru gelato se îngroașă și începe să clocotească, cam 5 minute. Toarnă într-un bol și amestecă cu smântâna pentru frișcă. Pune bolul peste gheață și lasă să se răcească, amestecând ocazional.
Pune căpșunile curățate într-un procesor de alimente și pulsează până obții consistența dorită. Adaugă fructele, sucul de lămâie și vodca în baza de gelato și răcește pentru 3-4 ore.
Adaugă amestecul răcit de gelato într-o mașină de făcut înghețată și urmează instrucțiunile producătorului. Când gelato este bine înghețat, transferă-l într-un recipient. Acoperă și congelează până se întărește, cel puțin 3 ore și până la 2 zile. Vodca va împiedica gelato să înghețe complet solid, făcându-l mai ușor de servit.
Deoarece congelatoarele folosite în Italia pentru a păstra gelato sunt de obicei reglate la o temperatură cu câteva grade mai rece decât cele din România, este mai bine să lași gelato să stea câteva minute înainte de a-l servi. Când gelato este mai puțin rece, gusturile se simt și mai bine.