Astăzi vin la voi cu o rețetă foarte gustoasă și simplă de patiserie pe bază de smântână! Vom pregăti chifle dulci (cornuri) cu umplutură de brânză.
Toate ingredientele pentru aluat trebuie să fie la temperatura camerei.
Ingrediente pentru aluat:
- 350 g de smântână
- 20 g de drojdie proaspătă
- 100 ml de lapte
- 120 g de zahăr
- 1 ou intreg + 1 gălbenuș
- 1/3 linguriță de sare, un pachet de zahăr vanilat
- +-700 g de făină
Preparare:
Într-o cană, sfărâmați 20 g de drojdie proaspătă, adăugați 100 ml de lapte călduț, lăsați să stea 2-3 minute, drojdia se va înmuia și se va dispersa bine în lapte.
Pregătiți aluatul. Într-un bol, adăugați 1 ou, 1 gălbenuș, 120 g de zahăr, 350 g de smântână, 1 pachet de zahăr vanilat, amestecați totul bine.
Apoi adăugați drojdia dizolvată în lapte și amestecați din nou bine totul.
Cerneți 500 g de făină într-un bol, adăugați 1/3 linguriță de sare, amestecați și turnați amestecul lichid pregătit, frământați aluatul.
În timpul frământării, adăugați mai multă făină. Am folosit 700 g de făină pentru aluat. Frământați bine aluatul timp de 10 minute.
Apoi rotunjiți aluatul, transferați-l într-un bol uns cu ulei, acoperiți și lăsați-l la crescut într-un loc călduros timp de 40 de minute. Aluatul a crescut puțin, frământați-l din nou și lăsați-l să crească într-un loc călduros pentru încă 1 oră.
Pregătiți umplutura.
- 800 g de brânză de vaci
- 100 g de zahăr sau după gust
- un praf de sare, vanilie
- 2 albușuri
- 2-3 linguri de făină
Într-un bol, adăugați 800 g de brânză (brânza trebuie să fie la temperatura camerei), un praf de sare, două albușuri, 100 g de zahăr sau după gust, vanilie, 2-3 linguri de făină (cantitatea de făină depinde de umiditatea brânzei, am adăugat 3 linguri de făină), amestecați totul bine și umplutura este gata.
A trecut o oră, aluatul a crescut bine, scoateți-l din bol, dați-i puțin o formă lungă, împărțiți-l în două părți.
Împărțiți fiecare parte a aluatului în 9 bile. Rotiți fiecare bucată, acoperiți cu folie și lăsați să se odihnească 5 minute, în acest timp glutenul se va relaxa puțin și aluatul se va întinde ușor, nu se va retrage.
Formați cornurile. Întindeți biluța de aluat, faceți tăieturi pe o parte, apoi puneți umplutura pe marginea întreagă a aluatului, prindeți și rulați. De asemenea, prindeți bine marginile și rulați într-un inel.
Puneți cornurile formate pe o tavă de copt, acoperiți cu folie și lăsați să crească timp de 20 de minute.
Între timp, formați următoarea serie de cornuri.
După ce aluatul s-a odihnit, ungeți-l deasupra cu un amestec de 1 gălbenuș și lapte. Puteți lăsa chiflele să stea 5 minute, astfel încât glazura să se usuce puțin, acest lucru va da chiflelor o culoare lucioasă după coacere.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 20-25 de minute, timpul de coacere depinde de particularitățile cuptorului dumneavoastră.
Scoateți cornurile gata din cuptor și lăsați-le să se răcorească puțin. Pufoase, dulci, cu multă umplutură de brânză – pur și simplu delicioase! Pregătiți și bucurați-vă de cei dragi!