Astăzi vă ofer o rețetă pentru o prajitura suculentă, moale și aerată, care, când este tăiată, arata si miroase extraordinar de bine. Este foarte delicioasă, iar cea mai bună parte este că prepararea acestei prajituri este destul de simplă.
INGREDIENTE:
Umplutura:
- mere – 7-8 bucăți (1,2 kg)
- suc de lămâie – 2 linguri
- zahăr – 2 linguri
- scorțișoară măcinată – 1 linguriță
- amidon – 1 lingură + 40 ml apă
Să începem cu umplutura. Curățați merele de coajă și radeți-le folosind o răzătoare mare.
Am luat 4 mere pentru că sunt foarte mari, dar veți avea nevoie de 7-8 mere de mărime medie.
Acum transferați merele rase într-o tigaie, adăugați 2 linguri de suc de lămâie, 2 linguri de zahăr și opțional 1 linguriță de scorțișoară măcinată. Căliți merele la foc mediu până când tot lichidul se evaporă. Asigurați-vă că amestecați pentru a preveni arderea merelor.
Când tot lichidul s-a evaporat, adăugați 1 lingură de amidon dizolvat în 40 ml de apă rece la mere. Amestecați până se dizolvă complet și mai fierbeți încă câteva minute. Umplutura de mere se va îngroșa, lăsați-o deoparte și trecem la aluat.
Blat:
- ouă – 5 bucăți
- puțină sare
- zahăr – 150 g
- zahăr vanilat – 10 g
- lapte – 50 ml
- ulei – 120 ml
- praf de copt – 1 linguriță
- făină – 250 g
Într-un castron, spargeți 5 ouă mari, adăugați un praf de sare, 150 g de zahăr și 10 g de zahăr vanilat. Bateți cu un mixer până când devine spumos și deschis la culoare timp de 7-10 minute. Amestecul ar trebui să crească în volum.
Apoi, adăugați 50 ml de lapte la temperatura camerei și 120 ml de ulei. Amestecați cu un mixer la viteză medie. Adăugați jumătate din cantitatea totală de făină și 1 linguriță de praf de copt, incorporati si adaugati restul de faina.
Încorporați ingredientele uscate fie cu o spatulă, fie cu mixerul la cea mai mică viteză pentru a menține aerul în aluat.
Tapetati o formă de copt (eu folosesc una de 24×30 cm) cu hârtie de copt și turnați jumătate din aluat. Lăsați restul aluatului pe masă. Întindeți aluatul uniform în toată forma și coaceți într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 15 minute. Blatul se va rumeni ușor și va deveni elastic.
În plus:
- zahăr pudră – pentru presărat
METODA DE PREGĂTIRE:
Scoateți aluatul din cuptor și distribuiți uniform umplutura de mere răcită deasupra, apoi întindeți restul aluatului și nivelați-l.
Așezați prajitura în cuptor și coaceți la aceeași temperatură de 180 de grade Celsius timp de 25-30 de minute. Verificați dacă este gata cu o scobitoare; ar trebui să iasă curata și uscata.
Scoateți din cuptor și lăsați-o să se răcească direct în formă. Presărați cu zahăr pudră și tăiați în bucăți individuale. Pofta buna!