Înainte, familia mea refuza să mănânce varză calita. S-a dovedit că mereu pregăteam varza tocata „greșit”. De obicei, puneam totul într-o tigaie și uitam de ea.
Se pare că există o tehnică specifică de gătit și trebuie să urmezi instrucțiunile strict pentru a face un fel de mâncare pentru care familia va sta„ la coadă”.
Ingrediente:
- 2 kg de varză
- 300 g de ceapă
- 200 g de morcovi
- 100 ml de ulei
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de paprika
- 50 g de pastă de tomate
- 1 linguriță de mărar uscat (sau mărar proaspăt)
- 1/3 linguriță de piper negru
- 3 frunze de dafin
- 100 ml de apă clocotită
Preparare:
Așa cum m-au învățat gospodinele, trebuie neapărat să adaugi câteva frunze de dafin la varză. Bucătarii experimentați nu pun frunzele de dafin direct în tigaie când fierb legumele sau carnea. În schimb, adaugă apă de dafin în felul de mâncare.
Pentru a o prepara, toarnă 100 ml de apă clocotită peste 3 frunze de dafin, acoperă vasul cu o farfurie sau un capac și lasă frunzele să se infuzeze timp de 10-15 minute.
Apoi toacă mărunt 300 g de ceapă. Dă pe răzătoarea mare 200 g de morcovi.
Îndepărtează frunzele bolnave, rupte și murdare de la căpățâna de varză. Eu am avut o varză de 1,5 kg. Toacă varza mărunt. Greutatea varzei tocate este de 1200 g. Puteti folosi si varza murata – trebuie sa o lasati un pic in apa, pentru a se desăra.
Ia o tigaie mare sau o oală cu fund gros. Toarnă jumătate din uleiul de floarea soarelui și incinge-l. Prăjește ceapa tocată până devine translucidă. Acum adaugă morcovul ras și prăjește până se înmoaie.
Când morcovul este aproape gata, adaugă o linguriță de paprika și o linguriță de sare și amestecă.
Transferă jumătate din varza tocată în tigaie și amestec-o cu aceasta compozitie prăjita. Acoperă cu un capac și prăjește timp de 3 minute la foc mediu.
Apoi adaugă încă un sfert din varza tocată, toarnă alte 50 ml de ulei și amestecă conținutul tigăii. Acoperă cu un capac și prăjește încă 3 minute.
După acest timp, adaugă restul de varză. Toarnă apa de dafin și adaugă o linguriță de sare.
Amestecă varza, reduce focul și fierbe sub capac timp de 10 minute. Ocazional, varza ar trebui amestecată.
Apoi adaugă pasta de tomate. Pentru asta, fă un spațiu în mijlocul tigăii și pune 50 g de pastă de tomate. Prăjește timp de 1 minut. Mulți bucătari pun la acest pas si un strop de zahar.
Lasă varza să se gătească încă 5-7 minute fără capac la foc moderat.
Timpul de gătire al varzei depinde de nivelul ei de maturitate. Varza tânără trebuie fiarta doar 15 minute, în timp ce varza de iarnă cu frunze tari trebuie fiarta 30-40 de minute.
Cu 1-2 minute înainte de final, adaugă mărarul tocat sau 1 linguriță de mărar uscat și piper negru după gust.
Varza preparată după această rețetă iese chiar mai gustoasă decât carnea. Recomand cu încredere! Pofta buna!