Gogosile – un desert familiar tuturor, dar dacă le faci în formă de triunghiuri și adaugi câteva ingrediente diferite, neobișnuite pentru rețeta clasică, vei obține gogosi pufoase, moi, delicate, care rămân proaspete mai mult timp, păstrându-și moliciunea. Acum cu siguranță le vei face mult mai des!
Ingrediente:
- apă – 160 ml
- drojdie uscată – 5 g
- ou – 1 buc.
- zahăr – 2 linguri
- ulei vegetal – 2 linguri
- sare – 0,5 linguriță
- vanilie/zahar vanilat
- praf de copt – 2 g
- făină – 350 g
- unt – 1 lingura
Mod de preparare:
Toarnă drojdia în apă călduță și, fără să amesteci, las-o pe masă.
Spargi 1 ou într-un bol, adaugă 2 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei și orice arome (astăzi folosesc vanilie), dar poți adăuga coajă de portocală sau de lămâie. Amestecă bine până obții o compoziție omogenă și toarnă apa cu drojdie, de asemenea amestecată în prealabil.
Adaugă și 0,5 lingurițe de sare, parte din făină și 2 g de praf de copt (aceasta înseamnă jumatate de lingurita). Framântă aluatul cu mâinile, adăugând din când în când făină. În total, am folosit 350 g de făină.
Odată ce toată făina s-a încorporat, adaugă 1 lingura de unt moale și frământă-l în aluat. La început, aluatul va fi neuniform, dar în cele din urmă va deveni și mai moale și mai delicat. Modelează-l sub formă de bila, așează-l într-un bol, acoperă-l cu un prosop și lasă-l să crească într-un loc cald.
După 40-50 de minute, aluatul este bine crescut. Transfera-l pe o masă presărată cu făină si imparte-l în două părți egale. Rotunjește fiecare bucată de aluat.
Așează o foaie de hârtie de copt pe masă, presară făină și întinde aluatul într-un strat rotund. Aluatul ar trebui să aibă o grosime de 6-8 mm, cu un diametru de aproximativ 25-26 cm. Taie aluatul în 8 triughiuri.
Acum, separă ușor triunghiurile între ele și taie hârtia intre ele. Rezultă că fiecare bucată stă pe propria sa bucățica de hârtie. Acoperă-le cu o folie și un prosop și lasă-le să „odihnească” timp de 20 de minute. În acest timp, ele vor creste.
Toarnă suficient ulei vegetal într-o tigaie, incinge-l bine, redu temperatura la minim și pune triunghiurile de aluat. Îndepărtează hârtia și prăjește gogosile pe ambele părți până devin aurii.
Transferă-le pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie pentru a se scurge excesul de ulei. Astfel de clătite sunt usor de luat și de mâncat. Opțional, le poți presăra cu zahăr sau cu zahăr pudră.
Le servesc cu gem, plasat în centru, și aranjez gogosile în jurul lui. Prepararea lor durează destul de putin si se fac foarte simplu.
Pofta buna!