Mi-am dat seama ca de azi voi crește răsadurile doar în pahare de plastic transparent. Și ghivecele negre sunt bune – dar pentru mine, paharele sunt mai bune. Da, mai există opinia că rădăcinile nu ar trebui să fie la lumină.
Comparând răsadurile din anii trecuți, când le-am crescut în ghivece negre, cu cele din pahare – nu am observat nicio diferență. Poate că a existat, dar era prea nesemnificativă. Dar sunt mult mai multe aspecte benefice.
Se poate vedea imediat cât de umed este solul. Mai ales dacă răsadurile sunt de vârste diferite sau diferă puțin. Rădăcinile sunt diferite, asa ca au nevoie apă în mod diferit. Și dacă solurile sunt diferite – atunci acest lucru este și mai important. Anul acesta am avut trei tipuri de sol – oh, cât de bine se vede. Capacitatea de reținere a apei este foarte-foarte diferită.
Crescem roșii, adăugând sol în pahare pe măsură ce răsadurile cresc. Plantăm, umplând paharul până la o treime din înălțime (sau puțin mai puțin – aproximativ). Răsadurile cresc, solul este adăugat – și se dezvoltă o rădăcină puternică. Și cel mai important – astfel de răsaduri nu se supraveghează.
Îmi place forma – este bună pentru roșii, este bună pentru ardei. Chiar dacă acest aspect este criticat, dar în fiecare an mă uit cu atenție. Și înțeleg că am dreptate: rădăcinile ar trebui să crească în jos – este direcția lor naturală de creștere. La capătul rădăcinilor există chiar un fel de „analizator” care determină direcția de creștere.
Momentul cel mai complicat care este studiat: sunt implicate fitohormonii și multe altele. Dar faptul este că rădăcina știe unde să crească – în jos. În paharele înalte, rădăcinile au mai mult spațiu pentru a crește – ținând cont că multe dintre rădăcinile încep să crească din mijlocul paharului – și aproape până la vârf.
Da, un sistem radicular prea ramificat, în special după repicare, nu este chiar bun. Sistemul radicular trebuie să fie nu foarte foarte puternic – ci echilibrat dezvoltat. Excesul de creștere nu este necesar pentru plantă: nu creștem rădăcini. De aceea nu repic răsadurile – și le cresc în pahare înalte: pentru ca rădăcinile să crească în jos, ca în sol.
Da, există dezavantaje. Despre primul am vorbit deja. Al doilea – algele. Dar timp de 7 ani, probabil, m-am confruntat pentru prima dată cu asta. Algele verzi, clorofila, au fost în câteva pahare fără drenaj – nu le-am observat, nu le-am văzut.
Lucru remarcabil – clorofila a trăit tocmai în solul prea umed. În alte pahare nu era. Dar – aceasta este deja o altă poveste. Această poveste este despre beneficiile paharelor pentru răsaduri – și pentru grădinar.
Voi cum cresteti rasadurile?