Cu toții ne dorim să să avem o grădină plină de fructe și legume. Din păcate, uneori ne hrănim plantele cu atât de multe substanțe chimice, încât nu reușesc să crească cum trebuie. Adevărul este că fiecare plantă trăiește în armonie și nu are nevoie de chimicale.
La urma urmei, strămoșii noștri s-au bucurat de recolte bogate an de an, fără a folosi substanțe chimice. Îngrășămintele pentru grădină erau toate naturale. Încercăm și noi să utilizăm doar îngrășăminte naturale pe terenul nostru. Unul dintre cele mai bune îngrășăminte pentru plante este kombucha.
Oamenii de știință vorbesc de mult timp despre proprietățile benefice ale ei. Chinezii spun despre kombucha că este un elixir al tinerețiii. Kombucha nu poate fi creată sintetic, deoarece se prepară doar din substanțe de origine naturală.
Kombucha este un amestec de microorganisme, acid acetic și drojdii cu proprietăți curative și nutritive. De asemenea, conține acizi lactici care distrug bacteriile dăunătoare.
Conține trei tipuri de enzime:
Proteaza
Proteazele sunt enzime care catalizează descompunerea proteinelor în peptizi mai mici și aminoacizi. Acestea sunt esențiale pentru digestia eficientă a proteinelor, un macronutrient important pentru repararea țesuturilor, construirea mușchilor și producerea de enzime și hormoni. Prin descompunerea proteinelor în unități mai mici, proteazele din Kombucha ajută la o mai bună absorție a aminoacizilor în intestin, susținând astfel sănătatea și funcționarea optimă a corpului.
Lipaza
Lipazele sunt enzime care au rolul de a descompune grăsimile în acizi grași și glicerol. Această acțiune este vitală pentru a permite grăsimilor să fie absorbite și utilizate de către organism ca sursă de energie, pentru absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) și pentru susținerea sănătății celulare. Prezența lipazelor în Kombucha îmbunătățește digestia grăsimilor, facilitând o mai bună utilizare a acestora și contribuind la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Amilaza
Amilazele sunt enzime responsabile pentru descompunerea amidonului, un tip de carbohidrat complex, în zaharuri mai simple, precum glucoza. Această descompunere este crucială pentru ca organismul să poată utiliza carbohidrații ca sursă de energie rapidă. Prin facilitarea descompunerii eficiente a amidonului, amilazele din Kombucha ajută la menținerea nivelurilor de energie, susținând în același timp sănătatea sistemului digestiv și reglarea nivelurilor de zahăr din sânge.
În plus, kombucha are în compoziția sa și un antibiotic natural.Un vecin mi-a spus să folosesc kombucha ca îngrășământ pentru plantele din grădină, în urmă cu aproximativ 20 de ani. Așa că l-am folosit în seră – am hrănit roșiile cu el tot sezonul și am obținut o recoltă bună.
Am început să fac și o infuzie cu kombucha pentru plante, folosind frunze de ceai și zahăr granulat. Când fac infuzii, combin kombucha cu coaja de ceapă, coajă de ou sau pesmet și ierburi.
Rețeta de preparare:
Într-un buton de 100 litri de apă, adaug 4-5 litri de kombucha, 3-4 pumni de coji de ceapă, o borcan de un litru de coji de ouă tocate, pesmet și coji de citrice. Adăugând coji de citrice, infuzia va avea o aromă mai plăcută. Las 4-5 zile la infuzat, apoi adaug un litru de infuzie la o găleată de 10 litri.
Copacii, florile și legumele se bucură de beneficiile acestui îngrășământ natural. Ud varza cu infuzie de kombucha o dată la 5-6 zile. Nu este doar un bun îngrășământ, ci și un insecticid natural. Poți vedea cum fluturii zboară departe de varză, după ce o uzi cu această infuzie.Pentru răsaduri folosesc apă cu adaos de kombucha. Înainte de a planta semințele, ud pământul cu această infuzie (adaug 200-250 ml de kombucha la 1.5 litri de apă).
Kombucha ajută, de asemenea, la eliminarea dăunătorilor, deoarece are un gust acru. Pulverizez uneori tufișurile și copacii cu o soluție pe bază de kombucha pentru a scăpa de furnici.