Număr de porții: 6-8
Pregătire: 30 min
Trebuie sa va spun inca de la inceput ca cel mai bine este sa folositi lapte de tara pentru ca este cel mai gustos si sanatos insa daca nu aveti posibilitatea aceasta, atunci folositi un lapte integral, cu un continut ridicat de grasimi.
Nu recomand sa folositi un lapte cu 1.5% grasime sau mai ales unul UHT. Trebuie sa fie lapte proaspat pentru a va asigura ca iaurtul iese exact asa cum trebuie.
Eu fac mereu iaurt acasa pentru ca in familia mea se mananca destul de des. Sa incercati si voi aceasta reteta si sa imi lasati in comentarii cum vi se pare sau cum il faceti voi.
Ingrediente pentru iaurt:
- 3 litri de lapte
- 2 linguri mari de iaurt
Cum să faceți iaurt acasa?
În primul rând, luați laptele într-o oală adâncă și fierbeți-l la foc mediu. Când începe să fiarbă, reduceți focul și lăsați-l să fiarbă în continuare timp de cel puțin 10 minute, amestecand laptele cu un polonic.
După ce a trecut timpul, turnați laptele în oala în care veți „face” iaurtul. Lăsați-l la temperatura camerei timp de 1 oră fără să-l acoperiți pentru a se răci. Apoi, fără a deranja crema formată deasupra, luați puțin lapte.
Turnați laptele peste iaurtul pe care îl veți cultiva și amestecați. Apoi, ridicați crema de la margini și turnați iaurtul în oală din câteva locuri fără a deranja crema (crusta de deasupra) și amestecați.
Acoperiți oala cu un prosop sau tifon și lăsați-o să stea timp de 4 ore. După ce a trecut timpul și iaurtul începe să se întărească, transferați-l la frigider. Puteți servi iaurtul a doua zi după ce lăsați să stea peste noapte.
Pofta buna!