Pentru aceasta reteta eu am folosit o umplutura de telemea cu cascaval insa voi il puteti umple cu ce va place voua – carne, legume, alte tipuri de branzeturi.
Reteta este una foarte simpla dar foarte gustoasa. De obicei, burekul se gateste la cuptor dar eu am incercat sa-l fac la tigaie si a iesit extraordinar de bun. Secretul este sa il gatiti la un foc foarte mic.
Pregătire: 10 minute
Gătire: 20 minute
Total: 30 minute
Ingrediente necesare:
- Foi de placinta din comert – 600 gr
- 200 gr telemea
- Ceapa verde/patrunjel/marar
- 100 gr cascaval ras
Pentru „sos”:
- 2 ouă
- 1 ceașcă de apă 150 ml
- 1/2 ceașcă de ulei 75 ml
Pentru uns deasupra:
- 2 linguri de unt
Mod de preparare:
Pentru sosul de burek, puneti ingredientele necesare într-un castron și amestecați până se omogenizează. Lăsați o foaie de aluat întreagă și rupeți celelalte două în funcție de dimensiunea tigaii de copt.
Așezați întreaga foaie de aluat în tava (cratita/tigaie) unsă cu unt și lăsați marginile foii să atârne pe marginile vasului. Așezați un strat de aluat rupt deasupra și turnați o parte din compozitia de oua peste aluat. Așezați un alt strat de aluat și turnați din nou o parte de sos.
După ce ați așezat jumătate din foile de placinta, întindeți umplutura de brânză și pătrunjel și așezați restul aluatului în aceeași manieră în tavă. Turnați sosul rămas peste foile de placinta.
Îndoiți bucățile de foi de jos care atârnă de margini în sus și neteziți partea de sus a burekului. Adăugați 1 lingură de unt solid deasupra burekului și acoperiți tigaia cu un capac.
Gătiți la foc mic pe cel mai mare arzător al aragazului timp de 12-15 minute, verificați partea de jos și, dacă este rumenită, întoarceți-o pe cealaltă parte. Gătiți această parte timp de 7-8 minute și pregătiți burekul pentru servire.
Pofta buna!