Prajitura „Karolina” este un desert tradițional polonez foarte apreciat datorită gustului său deosebit și aspectului elegant. Această prăjitură este perfectă pentru orice ocazie specială, fie că este vorba de o sărbătoare, zi de naștere sau un eveniment festiv.
Rețeta este relativ simplă, dar rezultatul final impresionează prin combinația delicioasă de blaturi pufoase, cremă fină și umplutură dulce de prune uscate.
Prepararea acestui desert nu doar că aduce satisfacție, dar și bucurie celor care îl savurează. Dacă sunteți în căutarea unei prăjituri care să încânte atât vizual, cât și gustativ, „Karolina” este alegerea ideală.
Acesta este un desert foarte gustos. Să-l coaceți este o plăcere, dar să-l mâncați este și mai mare plăcere.
Ingrediente pentru aluat:
- făină – 1,5 căni (cană de 200 ml)
- amidon de cartofi – 2 linguri
- cacao – 3 linguri
- bicarbonat de sodiu – 1 linguriță
- zahăr – 1,5 căni (dar dacă nu sunteți iubitori de dulce, puteți pune mai puțin)
- albușuri de ou – 7 bucăți
Mod de preparare:
Amestecați făina, amidonul, bicarbonatul de sodiu și cacao. Aceasta este amestecul nostru uscat.
Bateți albușurile până obțineți o spumă, adăugând treptat zahărul, apoi adăugați treptat amestecul uscat, câte 1 lingură la un moment dat. Aluatul trebuie să fie ca o smântână foarte groasă (mi-au rămas 2 linguri de amestec uscat).
Luați hârtie de copt și tăiați trei forme (eu am folosit un dreptunghi de 15 cm), ungeți-o cu unt. Întindeți aluatul pe hârtie de copt, astfel încât să obțineți trei blaturi de aproximativ 1 cm grosime sau mai puțin. Coaceți la 185°C timp de 10 minute, dar fiți atenți să nu se ardă.
Ingrediente pentru crema:
- lapte – 0,5 l
- gălbenușuri de ou – 7 bucăți
- zahăr – 2/3 cană
- ciocolată neagră amară – 100 g
- amidon – 3 linguri
- unt sau smântână grasă – 200 g
Ingrediente extra:
- prune uscate fără sâmburi – 300 g
Pregatirea cremei:
Aduceți laptele la fierbere, adăugați amestecul de gălbenușuri bătute, zahăr și amidon. Veți obține o cremă fiartă, în care, în timp ce este încă fierbinte, adăugați ciocolata ruptă în bucăți și amestecați bine.
Lăsați crema să se răcească. Apoi bateți untul (sau smântâna, pentru o cremă mai fină), adăugând treptat crema fiartă.
Turnați apă clocotită peste prunele uscate (sau, pentru un gust deosebit, puteți turna lichior de ciocolată peste ele și lăsați-le peste noapte), lăsați-le să stea 20 de minute. Scurgeți apa și treceți prunele prin mașina de tocat carne sau blenderul.
Asamblare:
Blat – prune uscate – cremă – blat – prune uscate – cremă – blat.
Decorați după dorință, eu am folosit glazură de ciocolată și fulgi de migdale.
Poftă bună!