Legumele din grădini și de pe tarabe sunt din ce în ce mai abundente, iar prețurile nu mai sunt atât de înfricoșătoare. Este momentul perfect pentru a ne ocupa de conservarea casnică.
Astăzi vă propunem o rețetă de amestec de legume cu varză: o comoară de vitamine, iar gustul — divin!
Ingrediente necesare pentru conserva:
- Mărar (umbrelă) — 1 bucată
- Frunză de hrean — 1 bucată
- Usturoi — 3-4 căței
- Varză albă — 300–400 grame
- Ardei gras — 1–2 bucăți
- Ceapă — 1 bucată
- Morcov — 1 bucată
- Castraveți — 500–600 grame
- Roșii — 600–700 grame
- Sare — 1 lingură
- Zahăr — 3 linguri
- Piper negru boabe — 5–7 bucăți
- Oțet 9% — 4 linguri
- Apă — 1,5 litri
Mod de preparare:
La fundul unui borcan de trei litri puneți umbrela de mărar, frunza de hrean, jumătate din cățeii de usturoi tăiați grosier și ardeiul iute.
Tăiați varza și ardeiul gras în bucăți mari, ceapa în bucăți medii, morcovul în bucăți mici. Tăiați capetele castraveților. Faceți câteva înțepături în roșii cu o furculiță.
Așezați legumele în borcan, alternând straturile. Aproximativ la mijlocul borcanului adăugați restul de usturoi.
Turnați apă clocotită până sus, acoperiți cu un capac și lăsați timp de 20 de minute.
Scurgeți apa din borcan, fierbeți-o din nou, turnați-o înapoi în borcan și lăsați pentru 10 minute.
Scurgeți din nou apa într-o cratiță, amestecați-o cu sare și zahăr, adăugați boabele de piper. Fierbeți și lăsați să fiarbă 3-5 minute.
Turnați oțetul în borcanul cu legume și adăugați marinada fierbinte.
Capsează borcanele, întoarceți-le invers, acoperiți-le cu o pătură și lăsați-le până se răcesc complet.
Păstrați-le într-un loc rece.