Această prăjitură cremoasă și suculentă este din caietul meu, transmisă din generație în generație, și sunt sigură că mulți dintre voi o aveți.
Desigur, după ce am făcut-o de-a lungul anilor, am făcut mici modificări: în loc de o cantitate mare de făină, adaug praf de budincă de vanilie sau frișcă și puțină coajă rasă de lămâie. Iar în aluat, în loc de cacao, când am, adaug pudră Nesquik.
Ingrediente pentru blat:
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri de ulei
- 3 linguri de cacao (sau Nesquik)
- 1 plic praf de copt
- 6 linguri de făină
Pregatirea blatului:
Dimensiunea tăvii: aproximativ 35×28 cm. Unge tava cu margarină sau ulei și presară cu făină. Preîncălzește cuptorul la 200°C.
Bate albușurile cu zahărul, apoi adaugă gălbenușurile. Încorporează uleiul cu o lingură, apoi adaugă făina, cacaoa și praful de copt.
Amestecă bine și toarnă compoziția în tavă. Coace timp de aproximativ 15 minute. Lasă să se răcească.
Ingrediente pentru crema:
- 1 litru de lapte
- 2 plicuri de budincă de vanilie sau frișcă
- 4 linguri de făină
- 8 linguri de zahăr (poți folosi mai puțin)
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 150 gr. unt
- coajă rasă de lămâie (opțional)
Pentru sirop:
- 300 ml. apă
- 200 gr. zahăr (poți folosi mai puțin)
Pentru glazura:
- 150 gr. ciocolată (dacă folosești ciocolată cu lapte, va trebui mai multă)
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Fierbe apa cu zahărul și toarnă siropul fierbinte peste blatul răcit. (pt sirop)
Crema – Dintr-un litru de lapte, separă 300 ml și amestecă-le cu praful de budincă și făina. Fierbe restul laptelui cu zahărul și zahărul vanilat.
Adaugă crema și fierbe până se îngroașă, apoi adaugă coaja rasă de lămâie. Lasă crema să se răcească puțin, apoi încorporează untul la temperatura camerei folosind mixerul.
Întinde crema peste blat. Deasupra, toarnă glazura de ciocolată pe care ai preparat-o la bain-marie sau în cuptorul cu microunde.
Lasă prăjitura în frigider pentru 3-4 ore. Taie glazura ușor cu un cuțit fierbinte, apoi porționează prăjitura până la bază. Servește și bucură-te de gust! Este extraordinară!
Poftă bună!