Îți place această prăjitură? Dacă nu ai încercat-o încă, nu mai aștepta nici o zi! Este minunată, pufoasă și foarte consistentă. Se topește în gură!
Neapărat să îmi scrii când o încerci. Fără lapte și ouă, este ideală pentru perioadele de post sau pentru cei care sunt alergici la aceste ingrediente.
Totul se măsoară cu o ceașcă de 300 ml.
Ingrediente:
- 1 ceașcă de apă
- jumătate de ceașcă de zahăr (poți folosi mai puțin)
- 2 cești de făină
- 1 lingură de cacao
- 10 linguri de gem (orice fel de gem)
- 100 ml de ulei (sau puțin mai puțin de jumătate de ceașcă)
- 1,5 lingurițe de bicarbonat de sodiu
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Pregătește o tavă de 30×25 cm sau de dimensiune apropiată.
Bate apa, zahărul, făina, cacaoa, uleiul, gemul și bicarbonatul de sodiu. Toarnă jumătate din compoziție în tavă și coace timp de 10-15 minute.
Pentru umplutură:
- 10 linguri de gem/marmeladă (ideal ar fi să fie unul deschis la culoare)
- 2 mâini de nuci măcinate (opțional, eu le adaug pentru că îmi plac)
Glazura:
- 50 – 100 gr. de ciocolată topită cu 3 linguri de ulei (50 gr. este suficient, dar poți folosi mai mult)
Dacă vrei, poți face și dungi albe.
- 1 bucată de ciocolată albă și 1 lingură de ulei
Dacă ții post, folosește ciocolată de post.
Mod de preparare:
Scoate tava din cuptor, apoi toarnă marmelada topită amestecată cu nucile măcinate (dacă dorești să adaugi nuci).
Deasupra marmeladei toarnă restul de aluat, dar înainte diluează-l cu 5 linguri de apă, pentru a se întinde mai ușor. Coace încă 30 de minute sau până este gata. La final, toarnă ciocolata topită și fă dungi albe, dacă dorești.
Poftă bună!