Cel mai interesant este că aluatul nu trebuie frământat mult, totul se amestecă cu o lingură. Coaceți astfel de cozonaci de mai mulți ani. Toate ingredientele necesare rețetei trebuie pregătite din timp. Ouăle și laptele trebuie scoase din frigider din vreme.
Cel mai bine este ca aluatul să crească într-o cameră închisă, la temperatura camerei.
Ingrediente:
- Făină – 4 căni
- Ouă – 4 bucăți
- Unt – 100 grame
- Lapte – 1 cană
- Drojdie – 50 grame
- Vanilie – 1 linguriță
- Sare – după gust
- Fructe confiate (stafide) – 150 grame
- 1 lingură de zahăr
- 50 grame de drojdie proaspete
Mod de preparare:
Preparăm maiaua. Într-un bol punem 1 cană de lapte călduț.
Adăugăm 1 lingură de zahăr și 50 de grame de drojdie proaspete. Amestecăm bine și lăsăm puțin să stea.
În alt bol, batem ouăle, adăugăm 1 cană de zahăr (pentru mine o cană de 250 ml) și sare după gust.
Cernem 4 căni de făină într-un bol.
Adăugăm maiaua, ouăle bătute, 1 linguriță de vanilie și 100 de grame de unt topit. Amestecăm bine cu o lingură.
Adăugăm 150 de grame de stafide (prealabil spălate și uscate).
Amestecăm bine.
Lăsăm aluatul să dospească într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră.
Ungem mâinile cu ulei și frământăm ușor aluatul.
Umplem formele până la 1/3 din înălțimea lor.
Nivelăm suprafața și lăsăm în loc cald timp de 40 de minute.
Punem în cuptorul preîncălzit la 180°C și coacem timp de 45-50 de minute.
Ungem cu glazură și decorăm după gust.
Poftă bună!
Cozonacii au ieșit mult mai gustosi decât cei din magazin, făcuti din ingrediente de calitate și, desigur, cu multă iubire.
Încercați să le pregătiți după această rețetă simplă.