Bună dragii mei! Astăzi vreau să vă invit să încercați o prăjitură extraordinară. Aceasta constă dintr-un blat de biscuiți foarte pufos, un strat de mere, cremă de ciocolată și spumă straciatella.
Este delicioasă, arată minunat și se potrivește perfect pentru sărbători sau pentru musafiri, dar nu numai – este perfectă ca desert pentru o întâlnire cu familia sau un moment de relaxare cu o ceașcă de cafea. Trebuie să o încercați!
Pentru o tavă de 25×35 cm
Pentru masurare folosiți o cană de 250 ml
Ingrediente pentru blat
- 4 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 1/2 cană de făină albă
- 1 lingură de făină de cartofi
- 1 linguriță de praf de copt
Preparare blat:
Separă albușurile de gălbenușuri. Bate albușurile până devin spumă tare, apoi adaugă treptat zahărul, continuând să mixezi. Adaugă gălbenușurile și amestecă bine.
Cernem făina, făina de cartofi și praful de copt și amestecăm ușor cu o lingură.
Puneți aluatul în tava de 25×35 cm tapetată cu hârtie de copt și coaceți la 180°C, timp de 15-20 minute. Lăsați blatul să se răcească.
Stratul de mere
- 1,5 kg mere
- Jeleu de lămâie
Ingrediente pentru crema
- 750 ml lapte
- 2 budinci de vanilie fără zahăr (40g fiecare)
- 1 lingură de făină albă
- 200g unt
- 3 linguri de Nutella sau cremă de ciocolată
- 1/2 cană de zahăr (opțional, deoarece Nutella este deja destul de dulce)
Preparare crema:
Începeți prin a pregăti crema: puneți laptele, zahărul, făina și budincile într-o cratiță, amestecați bine și gătiți, amestecând continuu, până se formează un budincă. Lăsați crema să se răcească la temperatura camerei.
Pentru spuma Straciatella
- 500 ml smântână 30% sau 36%
- 1/2 cană de zahăr pudră
- 100g ciocolată rasă grosier (ciocolată amară sau de desert)
- 1,5 linguri de gelatină
- 125 ml apă fierbinte
Pentru decor
- Aproximativ 300g biscuiți lungi
Preparare mere:
Curățați merele și dați-le pe răzătoare mare. Trebuie să obțineți aproximativ 1,5 kg de mere rase.
Gătiți-le până devin moi, amestecând constant pentru a nu se arde. După ce se înmoaie, adăugați gelatina de lămâie și amestecați până se dizolvă. Așezați merele calde pe blatul răcit.
Peste merele încă fierbinți, așezăm piscoturile. Lăsăm prăjitura să se răcească, iar pentru a o proteja, o putem acoperi cu un servetel.
Continuare pregatire crema:
Punem untul la temperatura camerei într-un bol și îl batem până devine pufos. Apoi, continuăm să mixăm și adăugăm treptat budinca răcita, tot la temperatura camerei. După ce s-au încorporat, adăugăm 3 linguri pline de Nutella sau orice altă cremă de ciocolată și mixăm până se omogenizează, dar nu prea mult.
Crema se pune peste prăjitura răcită și se nivelează.
A rămas ultima strat, adică spuma stracciatella.
Ciocolata se rade pe o răzătoare mare sau se taie cu un decojitor de cartofi în fâșii groase.
Într-un bol punem gelatina, o turnăm cu apă fierbinte, amestecăm bine și lăsăm să se răcească.
Între timp, batem smântâna cu zahărul pudră. Adăugăm gelatina răcită, continuând să mixăm. După ce am adăugat gelatina, trebuie să lucrăm rapid – adăugăm ciocolata rasă și amestecăm energic cu un tel.
Punem frisca peste cremă, o nivelăm și, dacă dorim, putem presăra încă puțină ciocolată rasă deasupra.
Punem desertul la frigider, cel mai bine pentru toată noaptea, pentru ca toate aromele să se amestece.
Tortul se taie frumos, arată foarte bine și are un gust cu adevărat minunat. Straturile sale se completează perfect între ele – îl recomand cu căldură și vă doresc succes în pregătirea acestui desert delicios! 🙂