Bună dragilor, astăzi vă invit la o prăjitură foarte delicioasă – budincă cu spumă de cafea. Această prăjitură este extrem de cremoasă, ușor de pregătit și cu un gust pronunțat de cafea.
Este alcătuită dintr-un blat de cacao, o cremă de budincă și o spumă de cafea. Întreaga prăjitură este decorată cu ciocolată.
Prăjitura arată minunat și elegant și chiar are un gust remarcabil. Vă invit să descoperiți rețeta.
Rețeta pentru o tavă mare, aproximativ 25×35 cm
Blat de cacao:
- 4 ouă + 2 albușuri din cremă
- un praf de sare
- 2/3 cană zahăr
- 2/3 cană făină
- 2 linguri amidon de cartofi
- 1 lingură generoasă cacao
Prepararea blatului:
Batem 6 albușuri (4 din aluatul de budincă și 2 din crema de cafea) până devin tari. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să mixăm.
Adăugăm gălbenușurile și mixăm în continuare.
Într-un bol separat, amestecăm făina, amidonul de cartofi și cacao. Le adăugăm în compoziția de ouă și mixăm la viteză mică sau amestecăm cu o lingură.
Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem aproximativ 20 de minute la 180°C cu căldură sus-jos.
Lăsăm blatul să se răcească.
Se poate opțional însiropa cu cafea.
Crema de budincă:
- 1250 ml lapte (5 căni)
- 2/3 cană zahăr
- 2 linguri zahăr vanilat
- 2 budinci de vanilie (40 g fiecare, fără zahăr)
- 2 gălbenușuri (albușurile se folosesc la aluat)
- 1/2 cană făină
- 250 g unt
Preparare budinca:
Într-o cratiță, punem 2 gălbenușuri, 2/3 cană zahăr, zahăr vanilat, făină, 2 budinci și o cană de lapte. Amestecăm bine pentru a nu forma cocoloașe – cel mai bine cu un tel.
Adăugăm restul de lapte și gătitm amestecând continuu până obținem o budincă groasă și fină.
Adăugăm 250 g de unt tăiat în bucăți mici în budinca fierbinte. Amestecăm până când untul se topește complet și obținem o masă uniformă și fină.
Turnăm această cremă peste blatul de cacao (crema trebuie să fie fierbinte, nu o lăsăm să se răcească). Nivelăm crema și o lăsăm să se răcească.
Spuma de cafea:
- 750 ml smântână 30% sau 36%
- 3/4 cană zahăr pudră
- 3 linguri cafea solubilă
- 125 ml apă fierbinte
- 2 linguri gelatină
Altele:
- ciocolată la alegere pentru decor
Preparare spuma de cafea:
În 125 ml de apă fierbinte dizolvăm 2 linguri de gelatină, amestecăm bine și lăsăm să se răcească.
Într-un bol, batem 750 ml de smântână 30% sau 36% cu 2/3 cană de zahăr pudră.
Adăugăm cafeaua solubilă și mixăm până când aceasta se dizolvă complet.
La final, adăugăm gelatina răcită în spuma de cafea. Mixăm câteva secunde și turnăm această compoziție peste crema de budincă răcită.
Nivelăm suprafața și presărăm ciocoladă deasupra. Eu am făcut fâșii de ciocolată.
Lăsăm prăjitura la frigider pe tot parcursul nopții.
A doua zi, prăjitura se taie perfect, are un aspect elegant, este foarte cremoasă și absolut delicioasă.
Pofta buna!