Bună dragii mei, astăzi vă invit să încercați rețeta pentru niște delicioase gogoși de casă cu marmeladă de trandafir. Este o rețetă tradițională, iar gogoșile sunt absolut minunate, pufoase și nu există nicio șansă să nu vă iasă. Vă invit cu drag!
(din cantitățile indicate ies aproximativ 30 de gogoși)
Ingrediente aluat:
- 1,3 kg făină de grâu + puțină pentru presărat
- 500 ml lapte cald
- 6 gălbenușuri (sau 3 ouă întregi și 3 gălbenușuri)
- 100 g drojdie proaspete
- 150 g + 2 linguri zahăr
- 180 g unt topit
- 1 lingură zahăr vanilat
- 2 linguri alcool (sau oțet)
Pentru umplut:
- Marmeladă de trandafir sau alta dulceata
- Zahăr pudră
- Ulei sau untură pentru prăjit
Mod de preparare:
Într-un castron, mărunțim drojdia și adăugăm 2 linguri de zahăr și 500 ml lapte cald. Amestecăm până când drojdia se dizolvă, apoi adăugăm 300 g făină și amestecăm bine. Lăsăm la dospit timp de 15 minute într-un loc cald, până când drojdia începe să acționeze.
Într-un alt castron, batem cele 6 gălbenușuri (sau 3 ouă și 3 gălbenușuri) cu 150 g zahăr până obținem o cremă deschisă. Topim untul și îl lăsăm să se răcească.
După ce am lăsat amestecul de drojdie să dospească, adăugăm crema de gălbenușuri, zahărul vanilat și alcoolul. Amestecăm bine și, treptat, adăugăm restul de făină cernută. Frământăm aluatul până devine neted și elastic. În timp ce frământăm, adăugăm treptat untul topit.
Aluatul trebuie să fie frământat suficient de mult și bine aerat. Când este gata, aluatul va trebui să se desprindă de pe mâini, iar pe gogoși vor apărea cercuri (semn că aluatul a fost bine lucrat).
După ce am frământat aluatul, îl punem într-un castron uns cu ulei, îl acoperim cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la dospit într-un loc cald.
După ce aluatul a crescut, îl degazăm cu palma și îl frământăm câteva momente.
Lăsăm încă 15 minute să se odihnească și apoi trecem la formarea gogoșilor.
Atenție: încercăm să nu presărăm făină pe aluat, deoarece vasul uns cu ulei previne lipirea acestuia, iar făina ar putea să se ardă în timpul prăjirii.
Luăm o bucată de aluat, o aplatizăm, punem în mijloc marmeladă de trandafir (cea mai bună este cea mai tare) și o închidem. La final, dăm gogoașei o formă rotundă cu mâinile.
Așezăm gogoșile pe un prosop de bucătărie, le acoperim tot cu un prosop și le lăsăm să mai dospească.
Într-o oală punem ulei (se poate prăji și pe slănină) și îl încălzim.
Dacă punem o gogoașă și uleiul începe să fiarba ușor, înseamnă că temperatura este potrivită. Gogoșile trebuie prăjite la foc mic. Le întoarcem pentru a se prăji uniform pe fiecare parte. Putem verifica cu un bețișor dacă sunt coapte și în interior.
Gogoșile trebuie prăjite încet, și pe parcursul prăjirii trebuie să le întoarcem. Ele trebuie să aibă o culoare frumoasă, aurie-brună.
Gogoșile prăjite se pun pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.
Apoi, le presărăm cu zahăr pudră. Și sunt gata.
Gogoșile din această rețetă sunt într-adevăr foarte delicioase, pufoase și își păstrează prospețimea mult timp. Au gustul autentic al vremurilor trecute.
Aceste gogoși sunt incredibil de moi și își păstrează prospețimea mult timp.