Salut tuturor! Astăzi vă împărtășesc rețeta de jeleu de mere, preparat cu pectină. Este o dulceață de casă excelentă, din ingrediente naturale. Marmelada (jeleul) se pregătește foarte ușor, rapid și simplu.
Ingrediente:
✔ Mere – 1 kg
✔ Zahăr – 250 g
✔ Pectină – 20 g
✔ Apă – 100 ml (dacă piureul este prea gros)
Cantitatea de piure obținută din 1 kg de mere este, în medie, 450 g.
Preparare:
✅ Mai întâi, trebuie să pregătim piureul de mere. Curăț merele, le taie în bucăți și le pun la copt în cuptor, acoperind tava cu folie de aluminiu. Pentru a preveni arderea merelor, adaug puțină apă în tavă.
Se coc merele la 180°C timp de aproximativ 25-30 de minute. Timpul exact de coacere depinde de caracteristicile cuptorului vostru.
✅ Merele coapte le transform în piure folosind un blender vertical. Puteți pregăti și zdrobi merele în orice alt mod convenabil pentru voi. Principalul lucru este ca piureul să fie omogen.
✅ Merele mele nu au fost foarte suculente, așa că am adăugat încă 100 ml de apă la piure. Altfel, ar fi fost foarte greu de preparat masa.
✅ Pectina se amestecă cu zahărul, conform instrucțiunilor. Zahărul se ia din cantitatea totală.
În rețeta originală zahărul este 1:1, dar pentru mine este prea dulce, așa că am redus cantitatea de zahăr la jumătate – a fost perfect. Nu recomand să reduceți și mai mult zahărul, deoarece aceasta este necesară pentru stabilizarea și consistența marmeladei.
✅ Pregătiți din timp forma. Eu o ung ușor cu ulei vegetal, astfel încât să fie mai ușor să scot masa. Puteți folosi hârtie de copt sau folie.
✅ Piureul de mere se pune într-un vas cu fund gros. Adăugăm zahărul și punem vasul pe foc.
✅ Pe foc mediu, aducem masa la fierbere, amestecând constant. Trebuie menționat că primele bule care se formează pe marginea vasului nu sunt încă fierbere. Fierberea adevărată va începe atunci când întreaga suprafață va face bule. În acest moment, reducem focul la minimum.
✅ Adăugăm treptat pectina amestecată cu zahărul în compozitia fierbinte, amestecând intens.
✅ Fierbem compozitia timp de 3 minute. Veți observa că aceasta devine mai groasă și vâscoasă. Dacă acest lucru nu se întâmplă, măriți timpul de fierbere la 5-6 minute. De obicei, pectina de calitate se activează rapid.
✅ Turnăm imediat compozitia fierbinte în formă. Lăsăm să se răcească.
✅ În timpul răcirii, compozitia ar trebui să înceapă deja să se stabilzeze. Pectina nu are nevoie de frig pentru a se întări. După ce compozitia se răcește, o punem în frigider pentru 3-4 ore pentru stabilizarea finală.
Puteți lăsa compozitia de marmeladă în frigider peste noapte. Așa am procedat și eu, am scos-o și am tăiat-o dimineața.
✅ Scoatem masa din frigider și o tăiem în bucăți porționate. Eu o tăvălesc în fulgi de nucă de cocos. Dar o puteți tăvăli și în zahăr sau în amestec de zahăr pudră și amidon. Nu recomand să folosiți doar zahăr pudră, deoarece se topește și face jeleul lipicios și umed.
Observații
Pectina se întărește la temperatura camerei. Nu este necesar să puneți marmelada în frigider. O puteți lăsa să se usuce la aer peste noapte. Eu o pun în frigider pentru a se stabiliza mai repede și mai ferm.
Această marmeladă poate fi păstrată la temperatura camerei, cu condiția ca umiditatea să fie moderată. Nu pot spune exact cât timp se păstrează, dar ar trebui să reziste aproximativ 10 zile.
Jeleul de casă nu conține conservanți chimici, prin urmare termenul său de valabilitate nu poate fi foarte lung.