Aceasta nu mai este doar slănină: adesea, eu și soacra mea suntem întrebate la masă de unde am cumpărat acest deliciu, fiind numit bacon sau piept afumat, șuncă – slănina noastră a primit tot felul de denumiri. Iar „produsul” seamănă cu cel gătit la cuptor – deși nu este așa!
Și nu le vine să creadă că este doar slănină cu carne (sau carne cu slănină) făcută în casă. Mai ales că arată apetisant atunci când este rulat, cu o fâșie mare de carne (sau carne cu o fâșie de slănină 🙂 – dar nici felii fierte în coajă de ceapă nu sunt mai prejos.
Iar gustul – o astfel de slănină este întotdeauna puțină și îți dorești să o prepari din nou. Împărtășesc o rețetă simplă.
Ingrediente:
- Slănină 1 kg (aproximativ);
- Apă 1 l;
- Sare 200 g;
- Zahăr 1 lingură;
- Coajă de ceapă 3 mâini (cât veți obține);
- Foi de dafin 2-3 bucăți, piper negru, piper mirositor, condimente după gust;
- Sfoară de legat, dacă pregătiți rulou;
Slănină (de porc, cu straturi de carne – gât, piept sau așa-numita „subțire” – orice parte potrivită). Dacă felia de slănină este lungă și nu prea groasă, este ideală: se poate și trebuie rulată în formă de rulou (cu pielea în sus). Dacă sunt două bucăți mici, le puteți lega (tot cu pielea în sus).
Dar nu imediat: înainte de a fierbe, slănina trebuie marinat puțin.
Pentru marinadă, ungeți slănina cu: un vârf de sare grosieră + un amestec de condimente. Poate fi un amestec gata preparat pentru carne sau slănină afumată, sau un amestec de piper negru, piper de cimbru, cuișoare, coriandru. Puteți adăuga puțin usturoi uscat, frunze de dafin.
Frecați slănina și legați-o cu un fir gros de bumbac, încrucișat, ca în produsele cumpărate.
Dacă nu legați ruloul, pur și simplu frecați și lăsați într-o oală închisă cu capac sau învelită în folie de aluminiu în frigider.
Cât timp? Dacă o lăsați peste noapte, e ideal. Sau 2-3 ore ziua.
Pregătiți „perna” din ceapă: puneți câteva linguri de coji de ceapă pe fundul oalei – stratul trebuie să fie de aproximativ 2 cm sau mai mult, în funcție de cât aveți coajă de ceapă.
Pregătiți saramura: pentru 1 litru de apă, 5 linguri de sare (dacă ați marinat cu puțină sare, scădeți o linguriță) + 2 foi de dafin + 1 lingură de zahăr + puțin piper negru. Dacă doriți, puteți să umpleți slănina cu usturoi sau să adăugați căței întregi de usturoi, puțin zdrobiți cu cuțitul (pentru aromă).
Puneți slănina în saramura care fierbe. Scoateți spuma cu o lingură cu găuri, pentru a nu se depune pe ea.
Și fierbeți. Fierbeți la foc mic, ideal pe un „dispersor”, astfel încât fierberea să fie minimă.
Este important să urmăriți ca saramura să nu înceteze să fiarbă. Această „fierbere lentă” este cheia unui gust delicios, așa mi se pare 🙂 Dacă o fierbeți intens, gustul va fi diferit – mai puțin bun.
Cât timp trebuie să o fierbeți? Noi fierbem ruloul 1-1,5 ore – până la 2 ore, în funcție de mărimea acestuia. Dacă sunt felii mici, între 20-30 și 40 de minute (verificați dacă este gata).
Dacă este necesar, adăugați apă – altfel slănina se va prăji 🙂
Apoi vine partea cea mai importantă. Nu scoateți slănina, ci lăsați-o să se răcească în saramura de ceapă, care devine acum marinadă 🙂 Și nu doar să se răcească – lăsați slănina în marinadă 5-8 ore. Este mai bine să o faceți pe raftul de jos al frigiderului.
Scoateți, uscați – dacă nu este rulou, presărați amestec de piper, condimente și usturoi.
Și asta nu este tot: apoi, lăsați slănina să mai stea în frigider, învelită în folie de aluminiu sau folie alimentară, încă câteva ore – abia atunci gustul se va dezvălui pe deplin.
Iată o rețetă de slănină în coajă de ceapă, care este numită în multe feluri. Iar păstrarea: ruloul se păstrează în frigider (dar este greu – dispare repede). Sau se poate tăia în felii, se învelește în folie alimentară sau folie de aluminiu și se pune în congelator. Însă acest produs nu se păstrează mult timp – nu a reușit niciodată să fie păstrat prea mult.