Am auzit de multe ori despre rețeta de plăcintă cu mere din lipie și am vrut mult timp să o încerc. Am revăzut mai multe variante și am ales câteva care mi-au plăcut cel mai mult, le-am adaptat puțin la obiceiurile mele și iată că, în sfârșit, am preparat această plăcintă în varianta mea.
Rezultatul m-a surprins și m-a încântat foarte mult. Plăcinta a ieșit gustoasă și frumoasă. După cum mi s-a părut, cred că ar putea concura cu ușurință cu șarlota sau strudelul.
Dar cel mai mult m-a fascinat faptul că este o plăcintă la care nu este necesar să prepari aluat, și, ceea ce este cu adevărat plăcut, nu necesită mult timp și efort pentru a o prepara.
Ingrediente pentru forma de 24 cm:
- Lipie subțire – 1 pachet (2 foi de 60×35 cm)
- Mere – 6 bucăți de mărime medie (850 g)
- Zahăr pentru mere – 160 g
- Zahăr vanilat pentru mere – 1 lingură
- Unt – 50 g
- Ouă – 5 bucăți de mărime medie
- Smântână 15% – 200 g
- Zahăr pentru umplutură – 50 g
- Lămâie (suc) – 1 buc.
- Zahăr pudră – 1 linguriță
- Puțin ulei vegetal pentru uns hârtia în formă
Metoda de preparare:
Se îndepărtează miezul merelor și se taie în felii mici. Apropo, de curând am descoperit un cuțit special, care a devenit indispensabil în bucătăria mea. Nici nu mi-am închipuit cât de convenabil și practic este acest instrument, care face ca procedura plictisitoare și neplăcută de curățare a merelor și perelelor să fie atât de simplă, estetică și rapiditate.
Pentru a preveni oxidarea și înnegrirea rapidă a merelor, se stropesc cu sucul unui lămâi. În plus, lămâia va da merelor o notă plăcută de aciditate.
Se topește untul într-o tigaie pe foc mediu, se adaugă zahărul obișnuit și o lingură de zahăr vanilat. Acesta va da plăcintei un miros minunat. Dacă doriți, puteți adăuga puțină scorțișoară, însă eu nu am făcut asta, deoarece scorțișoara ar putea colora merele într-o nuanță mai închisă, iar eu nu mi-am dorit asta în acest caz.
Untul cu zahărul se țin pe foc, amestecându-se până ajung la consistența unui „nisip umed” și până devin semi-translucide.
Se adaugă merele tăiate în tigaie și se prăjesc la foc mediu spre mare timp de 5 minute, amestecând continuu. Merele trebuie să absoarbă siropul și să devină și ele semi-translucide. După aceea, se iau de pe foc și se lasă puțin la răcit.
Într-un bol separat, se amestecă smântâna cu un conținut scăzut de grăsime, zahărul și ouăle și se bate energic cu un tel. Nu este necesar să se bată, doar să se aducă compoziția la o consistență uniformă. Aceasta va fi umplutura pentru plăcintă. Rezultatul va fi destul de lichid.
Se tapetează forma de copt (eu am folosit una rotundă de 24 cm diametru) cu hârtie de copt. Hârtia se unge cu ulei vegetal pe fundul și pereții formei. Nu e nicio problemă dacă hârtia se distribuie în formă cu pliuri.
Forma poate fi de orice tip. Eu am folosit una cu pereți detașabili, dar nu este obligatoriu. A fost doar potrivită ca dimensiune. De asemenea, hârtia poate fi orice, important este să o ungi bine.
Se taie din lipia subțire un cerc puțin mai mare decât diametrul formei și se așază pe fundul formei, asigurându-se că se extinde și pe pereți. Apoi, se pun bucăți mari, care pot fi rupte cu mâna. Este mai bine să distribui cantitatea de lipie pentru fiecare strat din timp. Vor fi necesare trei astfel de straturi. Eu am folosit o pachet întreagă de lipie, care conținea 2 foi de 60×35 cm.
Pe primul strat de lipie se pun jumătate din mere, iar peste mere se așază iar bucăți de lipie și se toarnă jumătate din umplutura preparată.
Pe următorul strat de lipie se pun merele rămase și se toarnă siropul de mere rămas în tigaie. Apoi, se pune un alt strat de lipie ruptă, iar la final, se presară mici bucăți pe partea de sus. Acest strat va da o textură plăcintei.
Se toarnă restul de umplutură deasupra și se lasă timp de 5 minute pentru ca lipia să se absoarbă bine. După acest timp, se poate pune plăcinta în cuptorul preîncălzit.
Se coace plăcinta la temperatura de 190 de grade, timp de 40-45 de minute, până devine rumenită. În timpul coacerii, plăcinta se va ridica puțin și se va usca. Când începe să se desprindă ușor de pereți, este gata să fie scoasă din cuptor.
Plăcinta gata coaptă trebuie scoasă din formă cât este încă caldă, pusă pe un platou și acoperită cu un prosop până se răcește complet, pentru a înmuia crusta de sus. Dacă preferi o variantă mai crocantă, poți lăsa plăcinta să se răcească fără a o acoperi. După răcire, se poate presăra cu zahăr pudră.
Iată ce plăcintă a ieșit. Poate fi tăiată și servită la ceai. Se taie ușor și, în secțiune, arată ca o adevărată plăcintă fragedă, în straturi.
Sunt foarte mulțumită de rezultat și tuturor le-a plăcut plăcinta. De fapt, nimeni nu ar ghici că a fost pregătită rapid din lipie subțire obișnuită. O recomand cu căldură!
Pofta buna!