Prepararea cârnaților de casă este o tradiție care îți aduce în farfurie gustul autentic al bucătăriei românești, cu condimente bine alese și o textură perfectă. Acești cârnați sunt rumeniți la exterior, suculenți la interior și extrem de aromați, perfecți pentru orice masă festivă sau o cină în familie. Prepararea lor este surprinzător de simplă, iar rezultatul – absolut delicios!
Rețeta îmbină ingrediente simple, dar esențiale, care oferă o aromă unică și un echilibru perfect între condimente și savoarea naturală a cărnii. Fie că îi pregătești la cuptor, pe grătar sau prăjiți în tigaie, cârnații de casă vor deveni vedeta mesei și te vor cuceri de la prima îmbucătură.
Ingrediente necesare:
- 2,5 kg carne de porc de grăsime medie
- 500 g piept de porc sau slănină
- 300 ml apă rece ca gheața
- 50 g sare
- 4-5 căței usturoi
- 1 lingură piper negru măcinat
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură zahăr
- 50 ml coniac (opțional)
- 4-4,5 m intestine
Mod de preparare:
Tăiem carnea și pieptul în cuburi mici (500 g de carne o tocăm cu satârul, să rămână cât mai puține spații libere atunci când umplem cârnații.
Adăugăm zahărul, cimbrul, usturoiul pisat, sare, piper (și alte condimente, după gust) și amestecăm. Adăugăm și apa și frământăm carnea până toată apa se îmbibă și compoziția devine omogenă.
Opțional, putem încorpora și un pic de coniac. Acoperim vasul cu capac și lăsăm carnea la marinat peste noapte sau măcar pentru 2 ore.
Ulterior, ungem tubul de cârnați cu ulei și spălăm foarte bine intestinele. Așezăm un intestin pe tub, păstrând capătul lung ca să iasă aerul în exces.
Umplem intestinele cu carne, legăm capetele și formăm inele pe care le fixăm cu ață culinară în 2-3 locuri ca să-și mențină forma. Înțepăm cârnații cu un ac, în mai multe locuri (ca intestinele să nu crape în timpul coacerii).
Tapetăm o tavă cu staniol, așezăm cârnații în ea și dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.
Acești cârnați sunt perfecți pentru a fi serviți alături de o garnitură simplă, precum piureul de cartofi, varza murată sau o salată de sezon. Pentru un gust cu adevărat autentic, îi poți rumeni ușor pe grătar sau în tigaie, adăugând o aromă ușor afumată.
Un sfat util: lăsați cârnații să se odihnească 1-2 zile la rece înainte de a-i găti, astfel încât aromele să se întrepătrundă perfect. Bucurați-vă de această rețetă tradițională, plină de savoare, alături de cei dragi!
Poftă bună și bucurii alături de cei dragi!