Puține prăjituri se fac într-un singur bol. Dar aceasta este una dintre ele: doar adăugăm, amestecăm și coacem. Așa de simplu, fără complicații și pregătiri inutile. Iar rezultatul? O prăjitură intens de ciocolatoasă, cu gust puternic de vișine, umedă și aromată. Vă invit să o încercați!
Timp de pregătire: 10 minute
Timp de coacere: 70 de minute
Ingrediente pentru chec:
- 300 g făină albă de grâu (tip 450)
- 350 g iaurt natural
- 2 ouă întregi
- 170 g zahăr
- 120 ml ulei de rapiță
- 2 linguri de cacao
- 1 linguriță de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 450 g vișine (cirese) fără sâmburi
- 1 tabletă de ciocolată cu lapte sau amăruie (100 g)
Ingrediente pentru glazura de ciocolată:
- 100 g ciocolată cu lapte
- 3 linguri de lapte
Mod de preparare:
Într-un bol, amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și cacaua. Le omogenizăm bine.
Pentru această rețetă putem folosi vișine proaspete, din compot sau congelate. Amestecăm vișinele cu 2 linguri de făină, astfel încât să fie bine acoperite. Acest truc va preveni scufundarea vișinelor în aluat.
Într-un alt bol, batem ouăle cu un tel. Adăugăm zahărul și continuăm să batem. Apoi, incorporăm ingredientele uscate pregătite anterior, iaurtul și uleiul de rapiță. Amestecăm totul până obținem un aluat omogen. La final, adăugăm ciocolata tăiată bucățele și vișinele, amestecând bine din nou.
Pregătim o formă de chec (tip tavă de cozonac) cu dimensiunile de 12×30 cm sau una mai mare. Turnăm aluatul în tavă și nivelăm suprafața.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180°C și coacem timp de aproximativ 70 de minute. Spre final, verificăm cu o scobitoare: dacă scobitoarea iese curată din mijlocul checului, este gata.
După ce s-a copt, scoatem checul din cuptor și îl lăsăm să se răcească parțial în tavă. Apoi, îl scoatem din tavă și îl lăsăm să se răcească complet.
Glazura de ciocolată
Topim ciocolata cu laptele într-un bain-marie. Turnăm glazura fierbinte peste chec, lăsând-o să se prelingă pe margini. Cu ajutorul unei linguri sau al unui cuțit, distribuim glazura uniform.
Punem checul la frigider pentru ca glazura să se întărească.
Poftă bună!