Pufoase și foarte gustoase, aceste plăcinte cu umplutură de budincă de fructe sunt un deliciu. Budinca conține atât coacăze pasate, cât și întregi, acoperite de un crumble dulce și untos. Sunt perfecte alături de cafea, lapte sau cacao și nu neapărat ca desert, pentru că la mine au fost servite la micul dejun. 🙂
ALUAT DOSPIT:
- 3 căni de făină albă tip 500
- un praf de sare
- 50 g drojdie proaspătă
- 1/2 cană de lapte
- 1/2 cană de lapte condensat
- 4 gălbenușuri
- 1/4 cană de ulei de rapiță
BUDINCĂ DE COACĂZE:
- 250 g coacăze negre
- 2 căni de lapte
- 1/2 cană de lapte condensat
- 1 budincă de vanilie
- 2 linguri de făină albă
CRUMBLE:
- 1/2 cană de făină albă
- 1/4 cană de zahăr
- 50 g unt
Pregătiți crumble-ul frecând untul moale cu zahărul și făina albă. Puneți-l în frigider sau congelator.
Pregatirea aluatului:
Amestecați laptele cu laptele condensat și încălziți-l, dar să fie cald, nu fierbinte. Turnați puțin din acest lapte peste drojdie, amestecați și lăsați deoparte timp de aproximativ 10 minute. În restul de lapte bateți gălbenușurile și turnați amestecul peste făina cernută, adăugând sare, ulei și maiaua de drojdie spumată.
Frământați aluatul aproximativ 10 minute, până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Acoperiți-l cu un șervet din bumbac și lăsați-l la crescut într-un loc cald, timp de aproximativ 1 oră, până își dublează volumul.
Cât timp aluatul crește, pregătiți budinca de coacăze. Păstrați o mână de fructe întregi, iar restul pasați-le cu un blender. Treceți piureul obținut printr-o sită fină, pentru a elimina cojile și semințele.
Dizolvați budinca și făina în jumătate din cantitatea de lapte. Turnați restul de lapte într-o cratiță împreună cu laptele condensat și aduceți la punctul de fierbere. Adăugați amestecul de budincă dizolvată și gătiți până obțineți o budincă groasă. Luați de pe foc, turnați rapid piureul de coacăze și amestecați bine. Acoperiți budinca cu o folie alimentară, astfel încât aceasta să atingă suprafața budincii. În acest fel, nu se va forma crustă. Lăsați să se răcească.
Aluatul crescut se pune pe o suprafață de lucru, se rulează și se taie în 12 părți egale. Formați discuri plate din aluat și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. În mijloc, formați o adâncitură folosind fundul unui pahar. Înainte de a adăuga umplutura, ungeți marginile plăcintelor cu albuș de ou.
Puneți câte o porție de budincă în mijloc, adăugați câteva coacăze proaspete și presărați crumble-ul rece deasupra. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180°C sau 160°C cu ventilație timp de aproximativ 20 de minute. Poftă bună!