Sa fii mireasa e unul dintre cele mai grele lucruri. Traditia a pus mereu mare greutate pe aceasta etapa a vietii oamenilor: nunta. Si, mai mult decat incarcatura atribuita social acestui moment sta intregul proces de pregatire si organizare a nuntii, atat de stresant incat ii poate face pe viitorii soti sa se razgandeasca.
Dar sa fii mireasa nu e singurul lucru dificil in cazul unei nunti. Nici sa fii invitat nu e prea usor, avand in vedere faptul ca toata lumea isi doreste ca nunta sa iasa perfect, de la primul pana la ultimul detaliu. Iar tu, ca invitat, esti o piesa din acel sistem deziderabil.
Cum sa lasi impresie buna la o nunta?
Rochia
- Culoarea – Ar fi de preferat ca rochia ta si rochia miresei sa nu fie de aceeasi culoare – este seara ei si ea trebuie sa iasa in evidenta. Asta nu inseamna ca rochia ta trebuie sa fie monotona: poti alege o rochie in nuante puternice, fucsia, rosu, turquoise, albastru electric sau verde neon.
- Eleganta – Rochia pentru nunta nu trebuie sa fie neaparat scumpa sau incarcata. In schimb, cauta o rochie care sa te avantajeze si care sa iti vina bine. Ducesa de Cambridge este un exemplu elocvent: eleganta nu sta in cantitate, ci in calitate si stil.
- Confortul – Ia in considerare, atat pentru rochie, cat si pentru pantofi, faptul ca la nunta se danseaza. Nu este nunta (autohtona) fara sarbe si hore, asa ca, daca vrei sa iei parte la distractie, alege o rochie in care sa te poti misca liber si niste pantofi pe care sa rezisti toata seara. Pastreaza pantofii extrem de inalti pentru cocktailuri sau iesiri la restaurant, unde nu e nevoie sa te ridici de pe scaun, si ia-ti la nunta niste pantofi comozi, in care sa poti dansa. Si mireasa isi schimba hainele la un moment dat!
- Materialul – Tine cont de anotimp, dar si de locul unde se tine nunta. Vara ia-ti o rochie lejera, din materiale vaporoase, in care sa nu transpiri inainte de a iesi pe ringul de dans. Potriveste dresul cu pantofi inchisi in fata, nu cu sandale.
Petrecerea
- Mananca numai atat cat poti – La nunta, de obicei, se serveste multa mancare. Nu te forta sa mananci tot din farfurie, din principiu. Poti chiar sa sari peste anumite feluri de mancare, daca nu le poti termina. Mancarea e servita pentru a satisface si pe cei mai gurmanzi invitati, asa ca, daca nu esti unul dintre ei, nu este o rusine sa nu o mananci pe toata.
- Antreneaza-te pentru dans – In cazul in care nu ai repetat in ultima vreme vreun dans popular, e momentul! Aproape nicio nunta nu scapa fara cateva sarbe, hore si invartite, asa ca, pentru a face impresie buna si a tine pasul cu dansatorii nativi, e bine sa faci o vizita rudelor de la tara pentru niste lectii de dans.
- Socializeaza – Organizarea invitatilor la mese poate fi o mare povara pentru miri, pentru ca, de cele mai multe ori, au de-a face cu grupuri sociale care nu se cunosc, complet straine, cu pasiuni si interese diferite. Pentru ca seara sa fie reusita, depaseste bariera acelor cateva persoane cunoscute si intra in discutie si cu alti invitati. Astfel, elimini momentele stanjenitoare in care ai putea ramane singura la masa.
Darul
- Cadoul – Cumpara un cadou de nunta mirilor numai in cazul in care le esti apropiat, indeajuns de apropiat incat sa ii intrebi de ce ar avea nevoie sau ce isi doresc. Altfel, este destul de riscant sa te avanti in a cumpara un cuptor cu microunde, daca exista sanse sa mai primeasca inca doua.
- Plicul – Desi poate parea astfel, banii oferiti la nunta nu sunt deloc un gest “urat”. Sunt, in realitate, cea mai practica si convenabila varianta, de ambele parti, avand in vedere faptul ca mirii vor trebui sa plateasca consumatia invitatiilor si inchirierea spatiului, ceea ce inseamna o investitie destul de mare.
- Felicitare – Orice varianta de cadou ai alege, este bine sa adaugi o felicitare. Un gand bun transmis cu sinceritate poate fi mai eficient pe termen lung decat un simplu cadou. Daca crezi ca nu ai cu ce sa umpli o felicitare, poti sa-ti scrii numele impreuna cu o urare pe plic.
Pentru tine, domnisoara de onoare
Daca prietena ta cea mai buna a decis sa-i spuna ,,Da’’ celui pe care-l iubeste de ceva vreme, atunci poti fii sigura ca vei avea rolul de domnisoara de onoare. Numai ca responsabilitatile tale nu vor fi deloc unele insignifiante. Domnisoara de onoare are si ea locul ei bine stabilit in ceea ce priveste ,,delegarea de competente’’ pe care o face mireasa. Oricum, ideea in sine iti va placea atat de mult incat, ii vei trece cu vederea eventualele rabufniri de miresica emotionata.
De altfel, rolul tau incepe odata cu stabilirea datei nuntii. Trebuie sa fii implicata activ in ceea ce priveste cumparaturile pentru nunta si sa-ti ajuti prietena sa se hotarasca atunci cand alege modelul pentru rochia de mireasa; nu de alta, dar rochia ta va fi cam in acelasi stil (chic, retro, modern sau avangardist) cu al ei. Cea mai frumoasa parte din pregatiri va fi aceea in care veti alege buchetele (al ei, al nasei, al tau), stilul coafurilor si…cand ii vei organiza petrecerea de dinaintea nuntii, care trebuie sa fie una inolvidable.
Totul se planifica din timp, detaliile se pun la punct, se fac liste cu invitatii, cu asezarea lor la mese in functie de gradul de rudenie sau de prietenie. Orice se poate stabili si planifica din vreme, numai emotiile nu. Si aici tu, domnisoara de onoare, ai poate unul din cele mai importante roluri – aceea de a fi alaturi de mireasa in ziua aceea pentru a nu da voie emotiilor (firesti) sa o copleseasca. Nici nu stii cat de mult conteaza o strangere de mana, o soapta ,,Totul va fi bine!’’, o prietena de incredere care sa-i aseze rochia, voalul sau o suvita rebela.
De aceea, din arsenalul tau nu trebuie sa lipseasca un ruj, o trusa mica de machiaj (ai grija sa aiba culorile cu care este fardata mireasa), un ac de siguranta, agrafe de par (din acelea mici, negre, care doar sa sprijine coafura), servetele si…multa rabdare. Zambetul tau va fi alaturi de cel al mirilor atunci cand se intampina oaspetii pentru ca tu le vei pune florile in piept, vei dansa cel putin la fel de mult ca mireasa si va trebui sa asiguri bunadispozitie prin optimismul tau.
Nu prea ai voie sa te ,,doara pantofii’’ pentru ca s-au inventat pansamentele mici cu rivanol, dar nici sa te superi si stai incruntata pentru ca vreun invitat a facut o gluma proasta (ai timp dupa acea zi sa te socotesti cu persoana respectiva).
In fine, pentru ca totul sa-ti reuseasca in ziua Z trebuie sa te simti frumoasa, gata de distractie, sigura pe tine; in fond, esti pe lista persoanelor importante participante la nunta. Gandeste-te numai ce satisfactie vei avea atunci cand invitatii vor admira tinutele voastre asortate sau alte lucruri la care stii sigur ca ti-ai adus aportul.
Bucura-te de rolul acesta, dar sa nu fii ,,eterna domnisoara de onoare’’!