Bananele se numără printre cele mai apreciate fructe. Visate de mii de copii români înainte de Revoluţie, vânate pe şifonere unde părinţii le puneau la copt în hârtie de la ziarul Scânteia, acum se găsesc din abundenţă în orice supermarket, magazin de fructe sau piaţă le-am căuta.
Originare din Asia de sud-est, bananele au ajus să fie cultivate în 130 de ţări şi ocupă locul 4 în topul produselor alimentare consumate de oameni, după orez grâu şi porumb.
In continuare te vom ajuta sa intelegi cum se pastreaza bananele, cum le alegi dar si care sunt beneficiile acestora, astfel ca te vei putea bucura de aceste fructe pentru mult timp.
Ce conţine o banană?
Bananele sunt recunoscute pentru nivelul crescut de potasiu, dar conţin mult mai mult de atât. O banana are aproximativ 118 grame si 108 calorii.
Nutrientii pe care ii contine o banana:
- Vitamina B6 0.68 mg
- Vitamina C 10.74 mg
- Potasiu 467.28 mg
- Fibre 2.83 g 11.3 1.9
- Mangenziu
Cum se aleg bananele?
- Când alegeţi din rafturile magazinelor banane trebuie să fiţi atenţi la următoarele aspecte:
- bananele trebuie să fie tari, să nu prezinte lovituri
- ambele capete trebuie să fie intacte, să nu fie desfăcute sau lovite
- mărimea nu contează, daca sunt mari nu înseamnă că sunt şi mai bune, ba s-ar putea ca cele de mici dimensiuni să fie mai gustoase
- culoarea bananelor trebuie să fie galbenă, semn că sunt coapte
Cum se păstrează bananele ?
- in funcţie de ţara de provenienţă şi ce de distinaţie bananele sunt culese în diferite grade de coacere, de aceea de multe ori bananele pe care le găsim în magazine sunt încă verzi
- bananele care sunt încă verzi se păstrează la temperatura camerei, dacă sunt băgate la frigider procesul de coacere este oprit
- daca bananele sunt coapte se pot păstra în frigider
- dacă doriţi să grăbiţi procesul de coacere puneţi-le în pungi de hârtie sau în hârtie de ziar
- alăturarea unui măr grăbeşte deasemenea coacerea bananelor
- când sunt foarte coapte bananele prezintă nişte pete maronii, nu înseamnă că sunt stricate
- înainte de a consuma banane care au fost ţinute la frigider e bine să le lăsaţi câteva minute la temperatura camerei
Tine cont de sfaturile de mai sus daca vrei sa stii cum se pastreaza bananele. Astfel, vei reusi sa te bucuri de fructele tale preferate mult timp dupa ce le-ai cumparat.
Dacă aveţi posibilitatea să consumaţi banane direct de la sursă profitaţi. Se spune că gustul bananelor este cu totul altul atunci când sunt lăsate să se coacă direct pe plantă, spre deosebire de cele care se găsesc la noi şi cărora coacerea le este accelerată şi controlată cu un gaz, ethylen. De asemenea, pentru că presiunea magazinelor de a prezenta la raft fructe care arată impecabil este foarte mare, producătorii folosesc un fungicid, imazalil, care are un grad de toxicitate moderat (supermarketurile acceptă la vânzare buchete de banane, care conţin 6-7 buc, în care maxim 1 banană prezintă o pată de dimensiunea unui nasture de cămaşă).
Uite un video in care explica clar cum se pastreaza bananele
Probabil că fără aceste chimicale nu am avea acces la banane aşa cum avem acum sau s-ar găsi la nişte preţuri astronomice. Nu ştiu ce e mai bine, să le avem la îndemână, dar calităţile să le fie anulate de chimicale ori să mâncăm câte una din An în Paşte, dar să ştim că mâncăm un produs neafectat?
Voi ce credeţi? Cât de des cumpăraţi banane? Le-aţi cumpăra dacă ar fi mult mai scumpe, dar nu ar exista suspiciunea că pot face mai mult rău decât bine? Se găsesc la noi banane bio?