În ultimele decenii, oamenilor li s-a spus să consume alimente bogate în calciu pentru a avea oase puternice și sănătoase. În acest timp, incidența osteoporozei a crescut într-un ritm alarmant. Acest lucru te-ar putea surprinde, dar excesul de calciu provoacă inflamații.
Potrivit unor studii, calciul este principalul vinovat de apariția unui număr mare de inflamații. Bolile care se termină cu -ita, sunt provocate de inflamații ale anumitor părți ale corpului.
De exemplu, colita reprezintă inflamația colonului, sinuzita este inflamația sinusurilor, bronșita este inflamația bronhiilor, artrita este inflamația articulațiilor, iar hepatita este inflamația ficatului.
Un studiu efectuat pe o perioadă de 12 ani a urmărit aproximativ 78.000 de asistente medicale. Cercetătorii au constatat că asistentele care consumau mai mult lapte de vacă, aveau mai multe fracturi osoase. În țările în care consumul de lactate și calciu este mai mic, rata apariției fracturilor osoase este mai scăzută.
Excesul de calciu provoacă inflamație
98% din calciu se găsește în oasele noastre, 1% în dinți și 1% în alte țesuturi. Calciul care nu este depus în oase poate provoca:
- Îngroșarea arterelor
- Calcifierea articulațiilor
- Calcifierea coasei creierului
- Multe alte afecțiuni medicale
Excesul de calciu poate afecta sănătatea. Diferiți factori joacă un rol în modul în care este absorbit calciul în oase. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare:
- Există multe alte minerale care mențin sănătatea oaselor, precum magneziu, bor, mangan, zinc, cupru, siliciu și fosfor;
- Un aport foarte ridicat de grăsimi și aditivi alimentari artificiali care se găsesc în alimentele procesate inhibă absorbția calciului;
- Stresul și consumul de medicamente pe termen lung duc la pierderea mineralelor necesare absorbției calciului;
- Consumul excesiv de zahăr și sare duce la pierderea mineralelor care ajută la absorbția calciului;
- Anumite afecțiuni pot împiedica, de asemenea, absorbția calciului, ducând la pierderea masei osoase.
Dar, oare calciul este chiar atât de rău? Ar trebui să aruncăm suplimentele de calciu? Răspunsul este scurt: Nu! O soluție rapidă și pe termen scurt este înlocuirea calciului cu magneziu, pentru a reduce inflamația.
De ce magneziu?
Magneziu este un element încărcat cu ioni pozitivi care se găsește în celulele corpului. Magneziul joacă un rol important în peste 300 de reacții biochimice create de enzime. Una dintre principalele funcții ale magneziului este de a ajuta la absorbția calciului. În absența magneziului, calciul se pierde și ajunge să fie depus în alte părți ale corpului. Astfel are loc calcifierea.
Raport calciu-magneziu
În mod ideal, raportul dintre calciu și magneziu ar trebui să fie de 1:1. Oamenii nu ar trebui să-și ia doza necesară de calciu și magneziu doar din suplimente, ci și din alimente. În unele cazuri, oamenii trebuie să ia o doză dublă de magneziu pentru a elimina daunele cauzate de acumularea de calciu, stres și inflamație.
Așa cum calciul provoacă inflamații, magneziul reduce inflamațiile, deoarece este un agent antiinflamator.
Magneziul are efect antiinflamator
Magneziul este bine absorbit din surse alimentare precum leguminoase, cereale integrale, legume verzi, avocado, semințe și nuci. Magneziul este elementul central al clorofilei, substanța care conferă plantelor culoarea verde.
Deoarece fiecare individ este diferit, necesarul de magneziu poate să difere de la o persoană la alta. Corpul folosește doar cantitatea de magneziu de care are nevoie și elimină excesul.