Crezi sau nu, nu exista nimic mai incomfortabil decat sa stai in sufrageria ta sa te uiti la un film impreuna cu copilul tau si sa vezi deodata ca apar scene neadecvate pentru el. Deodata, in comedia pe care o vedeti incepe sa se vorbeasca despre “cauciucuri”, si chiar daca tu ai vrea sa razi nu prea iti vine. Copilul tau sta acolo si este unul dintre acele momente cand speri si te rogi ca el sa nu inceapa sa iti puna intrebari si sa incepeti una dintre acele conversatii stanjenitoate.
Parintii sunt sfatuiti in ziua de azi fie cat mai sinceri cu proprii copii. Sa iti faci un obicei de a dialoga cu ei, in asa fel incat sa fie deschisi sa iti vorbeasca despre orice. Adevarul este ca totusi sinceritatea nu este uneori cea mai buna solutie. Bineinteles, vrei sa iti incurajezi copiii sa nu se drogheze, sa nu fumeze, sa isi inceapa viata sexuala cat mai tarziu. Vrei ca fiica ta adolescenta sa iti povesteasca cand ii vine menstruatia si vrei sa iti ajuti baiatul sa inteleaga ejacularile nocturne. Toate aceste lucruri sunt parte a vietii. Dar trebuie sa alegi cand sa ii povestesti despre toate astea si cum sa ii spui deoarece multe conversatii apar de nicaieri, inainte ca fiul/fiica ta sa fie pregatit/a sa inteleaga adevarul (si chiar inainte ca tu sa fii gata sa i-l oferi).
Sfaturi pentru copiii curiosi si bagaciosi
Iata unele sfaturi utile despre ce sa spui in unele situatii stanjenitoae. Pentru ca daca deja nu au aparut, cu siguranta vor aparea curand. Succes!
- Cand copilul tau intra in camera cu vibratorul tau (bineinteles si cu musafiri de fata), pot sa fii sigura ca inca nu e momentul sa discuti cu el. In loc poti sa ii spui ca este un aparat ce face masaj, i-l iei si il pui la loc sigur. Indiferent cati ani are chiar nu vrea sa stie ce este si ce faci cu el!
- La un moment dat va descoperi absorbantele si tampoanele tale prin baie. Un copil mic este usor incurcat in fata menstruatiei si o poate interpreta ca un semn de ranire. O mamica ar trebui sa ii explice ca toate mamele au acest tip de scurgere in fiecare luna si ca pierderea de sange nu se datoreaza unei rani. Daca e fetita poti sa ii spui ca atunci cand va creste va avea si ea asa ceva.
- Zgomotul din dormitor de noaptea trecuta? Sexul marital intotdeauna are de suferit din cauza copiilor. Ei intra peste tine fie cand tata este peste mama sau cand mama e peste tata sau mai rau…chiar in momentul cand mama are orgasm (de aceea este bine sa tii usile incuiate!). In loc sa te apuci sa ii explici ce insemnau gemetele alea sau sa ii inventezi altceva, mai bine spune-i adevarul. Da, adevarul. De ce? Pentru ca atunci cand vei discuta cu copilul tau despre sex, indiferent ce varsta are (bineinteles discutia se adapteaza varstei), fii sigura ca el nu va mai intra peste voi. Daca crezi ca va fi afectat emotional, nu este asa.
- Daca el va gasi prezervative nefolosite, lasa-l pur si simplu sa le umple cu apa si sa se joace cu ele. Totusi ai grija sa nu faca asta cand vin prietenii pe la voi.
- Cand copiii tai vor creste te vor intreba despre adolescenta ta. Daca ai fumat, cand te-ai imbatat prima oara, cand ti-ai inceput viata sexuala. Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa indulcesti adevarul….in afara cazului in care chiar ai fost cuminte si atunci poti sa ii spui adevarul. Trecutul tau e trecutul tau si il poti folosi pentru a intelege prin ce trece copilul tau. Dar nu recunoaste ce ai facut, pentru ca in mintea lor vor crede ca asa trebuie sa faca si ei.
- De unde vin bebelusii? Este posibil ca aceasta intrebare sa va fie adresata in jurul varstei de 3 ani. Este mai usor si mai bine sa incepeti cu adevarul decat sa ii spuneti o pveste pe care va trebui sa o modifici mai tarziu. Incearca sa raspunzi la intrebare pe cat de simplu intreaba ei. De exemplu, poti spune “bebelusul creste intr-un loc numit uter, in interiorul mamei lui”. Pentru moment nu va trebui sa ii spui mai mult. El se poate multumi cu acest raspuns si nu va mai intreba nimic decat peste cateva luni sau poate sa intrebe cum ajunge bebelusul acolo. Asta l-ar putea jena pe parinte ca trebuie sa vorbeasca despre metoda de conceptie. Copiii nu doresc asa ceva totusi. Un lucru simplu este sa spui ca bebelusul creste dintr-o samanta care a fost in mamica tot timpul. Mai tarziu ii poti poti spune ca taal este cel care a pus samanta acolo, asta pentru a sublinia si rolul tatalui in conceperea lui.