E vremea murăturilor, a vinului, a recoltelor, sperăm cât mai bogate. Cămara fiecărei gospodine trebuie să fie plină de astfel de preparate. Iar lucrurile nu sunt chiar atât de complicate pe cât par la prima vedere. Ceea ce necesită mai mult timp e spălatul şi curăţatul legumelor, pisatul strugurilor. Restul vine de la sine.
Aşa că haideţi să vedem cum se prepară! Saramura atât pentru ardei cât şi pentru castraveţi se pregăteşte la fel:
La fiecare 5l de apă se adaugă un litru de oţet. Pentru fiecare litru de lichid se pune câte o lingură de sare, iar la toată cantitatea de 6l lichid se adaugă o lingură de zahăr.
Se mai pun câteva foi dafin, boabe de piper după preferinţe şi boabe de muştar. Apoi, întreaga compoziţie se fierbe până dă în clocot.
După ce a clocotit 2-3 minute, se stinge focul şi se lasă la răcit bine, ca să nu se spargă borcanele şi să nu se compromită vasele în care o vom vărsa. La final, se adaugă saramura în recipientele unde am aşezat castraveţii sau ardeii. Vorbim de aprox. un litru saramură la 2 kg cantitate de legume.
Înainte să punem compoziţia de lichid în borcanele cu castraveţi, peste aceştia mai putem toca felii rotunde de morcovi şi putem pune, pentru savoare, frunze de mărar. Când toate ingredientele au fost adăugate în vase, acestea se închid, se înfiletează bine şi se lasă la murat.
Să aveţi poftă!