Bigné se pot pregati in diferite moduri. In articolul de astazi propus de Echipa noastra gasesti reteta originala de bigné/ eclere, dar si sfaturi utile despre prepararea lor rapida.
- Dificultate: medie
- Timp de pregatire si coacere: 40 min.
Ingrediente:
- 250 ml de apa;
- 500 gr de frisca lichid;
- 180 gr de faina;
- 80 gr de unt la temperatura camerei;
- 5 oua; zahar tos;
- fulgi de ciocolata;
- zahar praf;
- scortisoara macinata;
- sare.
Cum sa fac bigné/ Cum sa fac eclerele:
Adu la fierbere 250 ml de apa, adauga untul si un praf de sare. Cand incepe sa fiarba ia vasul de pe foc, adauga faina bine cernuta si amesteca energic cu telul pentru a evita formarea cocoloaselor; amesteca pana cand compusul obtinut incepe sa se desprinda de pe fundul si peretii vasului formand o minge.
Pune pasta pe un platou, intinde-o si las-o la racit. Cand este complet rece, incorporeaza ouale, unul cate unul, si lucreaza pasta choux cu o lingura de lemn pana ce devine neteda si omogena.
Pune pasta intr-o seringa de ornare si, intr-o tava acoperita cu hartie de copt unsa cu ulei, formeaza smocuri de marimea unei prune ( pentru bigné) sau linii ( pentru eclere). Presara cu zahar tos si da tava la cuptor, la 180 de grade, pentru circa 30 de minute.
Dupa ce s-au copt, scoate bigné de la cuptor si lasa-i sa se raceasca ( cam 1 ora si 15 minute). Intre timp bate frisca cu 2 linguri de zahar pudra si scortisoara dupa gust.
Cand bigné ( eclerele) sunt raciti bine, taie-i in jumatati, umple-i cu frisca (sau cu ce-ti place), decoreaza-i cu betisoare sau fulgi de ciocolata si serveste.
Pofta buna!
BONUS: Cum se face blatul de pizza
In acest mic ghid virtual Echipa noastra iti da o reteta usoara de blat de pizza si te invata cum se face blatul de pizza.
Reteta si ingrediente pentru blat de pizza:
Blatul de pizza se pregateste in aproximativ o ora plus una sau doua ore in care aluatul se lasa la dospit.
Pentru a face un bun blat de pizza ai nevoie de 600 de mililitri de apa calda, 1 kilogram de faina cenuta( plus ceva faina pentru framantare, mai bine sa ai cam 2 pungi de faina), 50 de grame de drojdie, 6 linguri de ulei de masline, 20 de grame de sare si 2 lingurite rase de zahar.
Cum se face blatul de pizza:{gallery}blatpizza{/gallery}
- Pune faina cernuta intr-un castron mai mare si formeaza o gaura un mijlocul acesteia. Pune drojdia si zaharul intr-un pahar/ castronel de apa calda, amesteca pana la dizolvare si toarna in gaura formata in faina.
- Intr-un alt pahar/castron cu apa calda dizolva sarea, adauga uleiul de masline si toarna peste faina, in castron. Amesteca totul pana cand vei obtine un aluat consistent, moale si elastic. Daca inca nu ai obtinut consistenta dorita mai adauga apa calda si faina si framanata bine. Pune castronul cu aluatul de pizza intr-un loc caldut ferit de curent, acopera-l cu un prosop curat si lasa-l sa-si dubleze volumul.
- Dupa dospire intinde blatul de pizza in functie de preferinte: blat subtire si crocant ori blat pufos pe care-l condimentezi dupa gustul si placul tau.
Pofta buna!