Cu siguranță vă va plăcea această rețetă de placinte de post (sau pateuri, daca vreti sa le spuneti asa). Pateurile ies pufoase și gustoase, și nu se învechesc chiar și a doua zi. Un asemenea snack delicios va fi apreciat de întreaga familie! Și de asemenea, puteți găti încrezător aceste pateuri în timpul postului pentru a diversifica meniul.
Nu ratați să încercați această rețetă rapidă de pateuri de post pe aluat de patiserie, este foarte simplu și delicios!
Ingrediente ALUAT:
- făină de grâu – 650 g
- apă călduță – 200 ml
- apă fierbinte – 200 ml
- drojdie presată – 50 g
- ulei de floarea-soarelui rafinat – 3 linguri
- zahăr – 1 lingură
- sare – 1 linguriță
Umplutura cu naut:
- ceapă – 1 buc.
- morcov – 1 buc.
- Naut uscat – 1/2 ceașcă
- sare – după gust
- piper negru măcinat – după gust
În ciuda prezenței drojdiei în rețetă, nu va trebui să așteptați să crească. Aluatul este gata de lucru imediat după framantare. Ofer trei opțiuni pentru umpluturi de post în rețetă, dar puteți, de asemenea, pregăti orice altă umplutură după alegerea dvs.
UMPLUTURĂ CU CARTOFI:
- cartofi – 500 g
- ceapă – 1 buc.
- morcov – 1 buc.
- sare – după gust
- piper negru măcinat – după gust
UMPLUTURĂ CU VARZĂ:
- varză albă – 500 g
- ceapă – 1 buc.
- morcov – 1 buc.
- sare – după gust
- piper negru măcinat – după gust
- ulei de floarea-soarelui rafinat – pentru prăjit
Mod de preparare:
PREPARAREA UMPLUTURII DE CARTOFI
Tăiați 500 g de cartofi curățați în bucăți mici. Umpleți cartofii cu apă și puneți-i la fiert. Când cartofii încep să fiarbă, sărați-i, acoperiți cu un capac și fierbeți până sunt gata.
În timp ce cartofii fierb, pregătim legumele. Tăiați două cepe în cubulețe mici. Radeți două morcovi pe răzătoarea mare.
Puneți ceapa tăiată într-o tigaie încinsă cu o cantitate mică de ulei vegetal. Căliți până devine aurie. La ceapa gătită, adăugați morcovii rași și căliți totul până când morcovii sunt moi.
Pisați cartofii gătiți în piure. Pentru a preveni uscarea cartofilor, adăugați puțin din apa în care au fiert.
La piureul gata, adăugați jumătate din legumele calite, condimentați cu piper după gust și amestecați. Umplutura de cartofi este gata.
PREPARĂ UMPLUTURA DE NAUT
Într-o oală, punem jumatate de cana de naut spălat și deja înmuiat (înmuiat pentru cel puțin 2 ore). Turnăm 1,5 cești de apă și punem pe foc. După ce începe să fiarbă, îndepărtăm spuma și fierbem sub capac pentru aproximativ 40 de minute.
La nautul gătit adăugăm a doua jumătate din legumele calite anterior. Condimentăm umplutura cu sare și piper după gust. Pasăm totul cu un blender de mână până devine omogen. Umplutura de naut este gata.
PREPARĂ UMPLUTURA DE VARZĂ
Pregătim umplutura de varză. Întâi facem o „călitură” dintr-o ceapă și un morcov. În timp ce legumele se gătesc, toacă aproximativ jumătate de kilogram de varză.
Adaugă varza tocată la călitura deja preparată în tigaie. Sărăm totul și amestecăm. Adaugă 1,5 cești de apă clocotită la varză. Acoperă tigaia cu un capac și fierbe la foc mic pentru aproximativ 40 de minute, amestecând ocazional.
La final, condimentează varza cu piper și amestecă. Umplutura de varză este gata.
PREPARĂ ALUATUL PENTRU PLĂCINTE
Acum să pregătim aluatul de drojdie pentru plăcinte.
Fărâmițăm 50 g de drojdie presată într-un bol. Adăugăm 1 lingură de zahăr, 1 linguriță de sare și 1 ceașcă de apă călduță.
Amestecăm totul până când zahărul și drojdia se dizolvă complet. La final, adăugăm 3 linguri de ulei vegetal.
Într-un castron mare, turnăm 650 g de făină. Peste făină turnăm amestecul de drojdie și amestecăm ușor. De asemenea, turnăm 200 ml de apă clocotită în același castron.
La început, frământăm aluatul cu o lingură, apoi cu mâinile. Dacă este necesar, adăugăm încă puțină făină în aluat. La început, frământăm aluatul cu o lingură, apoi cu mâinile. Frământăm aluatul aproximativ 8 minute. Ar trebui să fie moale și ușor lipicios pe mâini.
PREPARARE PLĂCINTE
După ce frământăm aluatul, acesta este imediat gata de folosit. Modelăm plăcintele. Rupem o bucată mică de aluat, o rulăm și o împărțim în bucăți. Din fiecare bucată de aluat, întâi rulăm o bilă, apoi formăm o plăcintă.
Pe fiecare plăcintă punem umplutura. Prindem bine marginile plăcintei. Astfel formăm toate plăcintele.
Prăjim plăcintele pregătite la foc mediu în ulei de floarea soarelui foarte bine încins. Uleiul ar trebui să fie suficient pentru a acoperi jumătate din plăcintă. Prăjim plăcintele pe ambele părți până capătă o culoare aurie frumoasă.
Plăcintele ies moi, pufoase și foarte gustoase. Asigurați-vă că le preparați, dispar de pe masă la fel de repede ca semințele de floarea soarelui. Pofta buna!