angela.
10 iulie (joi), 2025
angela.

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Cozonac cu mac

Astăzi am pus pe masă niste cozonac cu mac iar in zona Moldovei, acestui tip de cozonac i se mai spune si învârtită cu mac. Astfel de cozonaci cu mac sunt pregătiti de noi pentru Ajunul Crăciunului sau pentru alte Sărbători mari sau ocazii speciale. Aceasta este o rețetă de post.

Totul este foarte simplu, așa cum făceau bunicii noștri. Fără prea multe bătăi de cap, dar ce gustos iese! Cozonacii cu mac ies pufoași, moi și aromati!

Ingrediente:

Aluat:

  • apă – 300 ml
  • făină – 650 g
  • zahăr – 120 g (4 linguri)
  • zahăr vanilat – 1 plic
  • sare – un vârf
  • ulei – 50 ml
  • drojdie – 50 g

Umplutură:

  • mac – 150 g
  • cacao – 20 g
  • gem gros – 2 linguri (am de prune, dar poate fi oricare altul)
  • stafide – 100 g

Preparare:

Aluat:

Încep cu maia. Într-un castron, torn apă caldă, adaug 1 lingură de zahăr din cantitatea totală, drojdie și amestec bine. De asemenea, din cantitatea totală de făină, adaug 6 linguri. Amestec. Acopar cu folie alimentară și las pentru 30 de minute.

Maiaua a crescut, apoi adaug restul de zahăr și zahărul vanilat, torn ulei și amestec.

La început, adaug jumătate din făină, frământ aluatul. Apoi adaug restul de făină și frământ aluatul cu mâinile.

La final, torn ulei, am frământat aluatul pentru aproximativ 20 de minute. Acopar cu folie alimentară și las pentru 2 ore.

Umplutură:

Între timp, fac umplutura de mac. Iau macul înmuiat, adaug gem și amestec. De asemenea, adaug cacao și amestec bine.

Framânt aluatul și îl împart în 3 părți egale. Întind o foaie puțin mai subțire de 1 cm. Întind umplutura de mac, lăsând 2-3 centimetri de la marginea aluatului.

Presar cu stafide și rulez cozonacul. Fac trei astfel de cozonaci.

Așez învârtitele pe o formă (25 pe 35 cm) tapetata cu hârtie de copt. Le las într-un loc cald pentru încă 30-40 de minute. Coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de aproximativ 50 de minute.

Presar învârtitele răcite cu zahăr pudră, le tai și savurez! Pofta buna!

Tags: Retete de cozonac

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop de brad facut acasa cu lamaie
Rețete

Sirop din muguri tineri de brad, cu lămâie– rețetă delicată și sănătoasă

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară