Combinația de foi fine si fragede, cu gem de coacăze negre, cremă de vanilie și bezea cu nuci, face din aceasta prajitura un adevărat desert regal. Tortul este foarte simplu de preparat chiar daca poate sa para un pic mai complicat.
Greutatea totală a produsului finit este de 1,8 kg.
Ingrediente pentru foi:
- Făină – 300 g
- Unt – 200 g
- Gălbenușuri – 4 buc
- Zahăr pudră – 40 g
- vanilie
- Praf de copt – 5 g
La făină adaug praf de copt și amestec puțin. Adaug unt moale. Frec făina și untul cu mâinile pentru a forma firimituri.
Separat, la gălbenușuri, adaug zahăr pudră și vanilină. Bat cu telul timp de 1 minut. Adaug amestecul de gălbenușuri în firimiturile de unt și făină.
Framânt puțin cu mâinile până obțin un aluat nisipos. Este foarte important să nu frământ aluatul prea mult. Adun aluatul într-o bilă și îl pun în frigider pentru câteva minute.
Mai apoi distribui aluatul cu mâinile pe hârtie de copt, formând o foaie rectangulara de 32×36 centimetri.
Netezesc marginile foii cu orice obiect plat. Înțep aluatul cu o furculiță și îl pun în congelator pentru cel puțin 15 minute. Apoi îl transfer în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 10 minute.
Bezea:
- Albușuri – 4 buc
- Zahăr pudră – 180 g
- Amidon – 10 g
Pentru a pregăti bezeaua, la albușuri adaug zahăr pudră și amidon de porumb. Amestec cu mixerul fără a-l porni, pentru ca ingredientele uscate să nu zboare în jur.
Apoi pornesc mixerul și bat albușurile la viteză mare, până obțin o bezea densă. Bezeaua bătută corect trebuie să aibă o textură densă și să se țină bine pe paletele mixerului.
Cremă de vanilie:
- Lapte – 400 g
- Ouă – 2 buc
- Zahăr – 40 g
- Amidon – 40 g
- Unt – 150 g
- vanilie
Umplutură și decor:
- Gem sau dulceață de coacăze negre (poate fi înlocuit cu orice tip) – 300 g
- Nuci (sau alune) – 100 g
Preparare:
Pentru crema de vanilie, într-o cratiță pusă pe foc, torn lapte. Când laptele devine foarte fierbinte și începe să iasă abur, opresc focul. La ouă adaug zahăr și vanilie. Amestec puțin cu telul. Adaug amidon de porumb. Amestec cu telul până devine omogen. Fără a opri amestecarea, torn cu grijă laptele fierbinte în amestecul de ouă.
Transfer amestecul de lapte și ouă înapoi în cratiță. Fierb pe foc mic, amestecând continuu până se îngroașă. La un moment dat, baza de gătit începe să se îngroașe rapid, semn că este aproape gata. Imediat ce baza de gătit se îngroașă și capătă consistența ca a grisului, continuu să o amestec timp de 2 minute.
Transfer crema intr-un recipient separat pentru răcire, lăsând-o la temperatura camerei.
Pe foaia răcita, distribui porționat gemul de coacăze negre. Distribui bine gemul pe foaie cu o spatulă plată. Deasupra gemului așez bezeaua bătută.
Deasupra bezelei presar uniform nuci mărunțite. Transfer tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade timp de 35 de minute.
Bat untul moale cu mixerul timp de cel puțin 3 minute, până devine pufos și deschis la culoare. În trei etape, adaug baza de gătit răcită în unt. După fiecare adăugare, amestec bine cu mixerul până devine omogen. Crema de vanilie finită este pufoasă și se ține bine pe paletele mixerului.
Prajitura răcita o tai în două pe orizontală. Pe o jumătate de prajitura așez toată crema de vanilie.
Cu ajutorul unei plăci, transfer jumătatea de tort fără cremă peste cealaltă jumătate, deasupra cremei de vanilie.
Nivelez prajitura cu o spatulă, folosind crema care a ieșit din prajitura. Acopăr desertul cu hârtie de copt rămasă, îndoită spre prajitura. Pun desertul în frigider pentru se stabiliza, timp de cel puțin 5 ore.
Desertul meu a stat în frigider toată noaptea, până dimineața, s-a inmuiat bine și s-a stabilizat. Foile fragede se combină foarte bine cu bezeaua coaptă, iar gustul intens al gemului de coacăze negre subliniază și mai mult acest desert.
Va doresc pofta buna!