angela.
9 septembrie (marți), 2025
angela.

Condiment tip Vegeta făcut acasă, fără conservanți

vegeta de casa fara conservanti

În zilele noastre, delikatul și vegeta nu mai sunt ce-au fost odată. Proporțional, conțin mult prea multă sare, sunt pline de conservanți, potențiatori de aromă, coloranți și alte substanțe chimice. Se poate spune că sunt aproape doar sare pură plus aditivi – și totuși, milioane de gospodării le folosesc și azi (uneori și noi), deși un amestec bun de legume pentru mâncare îl putem face cu ușurință chiar acasă.

Dacă cineva caută o astfel de rețetă online, va găsi o mulțime de variante. Fiecare e diferită în ceva: în ingrediente, în proporții. Unele rețete sunt pentru versiuni uscate, altele pentru variante sărate. Noi nu am uscat legumele, pentru că stăm în chirie și nu avem spațiul potrivit. Proporțiile le-am stabilit eu, dar desigur că pot fi ajustate după gust.

Am pregătit totul împreună cu soția, iar de la curățarea legumelor până la umplerea borcanelor ne-a luat doar două–două ore și jumătate. Dar avem astfel un condiment natural până cel puțin toamna viitoare – dacă nu mai mult – format doar din legume și sare. Și zic eu că merită cu vârf și îndesat…

Ingrediente pentru amestecul de legume:

  • 1,3 kg morcovi
  • 700 g pătrunjel rădăcină (păstârnac)
  • 700 g gulii
  • 400 g țelină
  • 4 roșii mari
  • 5 ardei (kapia, gras, pentru umplut – un amestec e ideal)
  • 3 cepe mari
  • 7–8 căței de usturoi
  • 300 g varză de Bruxelles
  • 300 g conopidă
  • 300 g varză creață
  • 2 legături frunze de pătrunjel (sau 3 x 8 g pătrunjel uscat mărunțit)
  • 2 legături frunze de țelină
  • sare grunjoasă de bucătărie

Mod de preparare al condimentului:

Scufundați roșiile în apă fierbinte, apoi decojiți-le. Curățați toate legumele și tăiați-le în bucăți potrivite pentru a putea fi mărunțite cu blenderul sau robotul de bucătărie. Dacă doriți, puteți folosi un blender, dar eu am ales un tocător cu lame rotative (prima dată, acum câțiva ani, am folosit mașina de tocat carne – funcționează, dar necesită mai mult efort).

După ce tocați legumele, cântăriți compoziția și adăugați sare în proporție de 5:1 – adică 200 g de sare la fiecare kilogram de legume tocate. La mine, în final (inclusiv sarea), au ieșit 5,5 kg de amestec pentru condiment, suficient pentru a umple șapte borcane de 720 ml. Cu această cantitate ne vom descurca mult timp.

Nu e nevoie de conservant – sarea acționează ca agent de conservare. Trebuie doar pus în cămară, și când aveți nevoie, îl scoateți. Nu necesită refrigerare. Este complet natural și nu conține doar sare, potențiatori de gust și conservanți ca versiunile din comerț.

UPDATE:Am actualizat textul, deoarece anul trecut am dat cantitățile în bucăți. Ne-am dat seama că a fost o greșeală, pentru că legumele pot varia foarte mult în dimensiuni, chiar și în cadrul aceleiași specii. Anul acesta am cântărit totul, și rețeta a fost actualizată în consecință. Anul trecut (2013) am obținut 3 kg de amestec, iar anul acesta, cu aceste cantități, am făcut 5,5 kg.

Cât despre păstrare: mai avem un borcan din lotul de anul trecut – păstrat pe un raft în cămară, fără frigider. Nu s-a stricat, nu a mucegăit, nu s-a decolorat și nu și-a pierdut aroma. Gustul este excelent. Așadar, cu această cantitate de sare, se păstrează sigur timp de un an. Desigur, unii spun că e multă sare (ha-ha, comparat cu vegeta din magazin!), dar cei care vor să reducă sarea o pot face pe propriul risc – în acest caz, nu putem garanta durabilitatea preparatului.

Tags: Conserve de legume

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

salata-dovlecei-crocanti-iarna
Conserve și murături

Salată crocantă de dovlecei – o pregătesc de 25 de ani pentru iarnă și nu mă satur de ea

rosii-jumatati-delicioase-iarna
Conserve și murături

Jumătăți delicioase de roșii pentru iarnă: Toate s-au mâncat până la ultima bucățică

castraveti-moldovenesti-rapizi-crocanti
Conserve și murături

Castraveți moldovenești gata în 15 minute, fără sterilizare – gustoși și crocanți

castraveti-ketchup-chili-iarna
Conserve și murături

Castraveți cu ketchup picant – rețeta noastră preferată, o fac doar așa în fiecare an!

rosii-simple-delicioase-iarna
Conserve și murături

Cele mai delicioase roșii conservate pentru iarnă: pline de gust și savoare

prune-marinate-fara-sterilizare
Conserve și murături

Prune marinate pentru iarnă, fără sterilizare – rețeta mea de fiecare sezon

salata-castraveti-sos-picant-iarna
Conserve și murături

Salată de castraveți în sos picant – am pus 20 de borcane pentru iarnă: gustul e fantastic!

gustare-vinete-iarna-simpla
Conserve și murături

Gustare delicioasă de vinete pentru iarnă: Rețeta simplă pe care o repet în fiecare an

rosii-marinate-saramura-aromata
Conserve și murături

Roșii marinate pentru iarnă – rețetă reușită cu saramură aromată: se bea imediat!

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară