Indiferent dacă vrei să bei o cafea neagră sau una cu lapte, trebuie să folosești un espressor sau o cafetieră de calitate pentru a putea savura o băutură bună. Citește în continuare pentru a afla cum să alegi cel mai bun espressor.
Cei mai mulți oameni se simt lipsiți de energie când se trezesc dimineața și au nevoie de o cafea fierbinte pentru a putea face față provocărilor de peste zi. Pentru a obține o cafea bună, este nevoie să folosim doar ingrediente de cea mai bună calitate.
În continuare vom vorbi despre espressoare și filtre de cafea, pentru a-ți fi mai ușor să alegi aparatu potrivit. Dacă nu vrei să cheltuiești câteva mii de lei pe un espressor manual pentru a obține o cafea la fel de bună ca cea de la cafenea, trebuie să știi că există soluții mai ieftine care te pot ajuta să obții rezultate satisfăcătoare.
Filtru de cafea
O alternativă mai ieftină este filtrul de cafea care costă între câțiva zeci de lei și câteva sute, în funcție de dimensiunea rezervorului de apă și de alte dotări.
Ceea ce trebuie să știm cu toții este că filtrul de cafea nu este un espressor, ci un aparat care poate prepara cafea clasică. Avantajul unui filtru de cafea este că nu necesită curățare, ci doar clătire, dacă filtrul nu trebuie schimbat sau înlocuit periodic.
Espressoare cu capsulă
Aparatul cu capsule este un espressor simplu și ușor de folosit. În interiorul capsulelor se găsesc ingrediente necesare pentru prepararea unui espresso scurt sau lung, ori pentru prepararea unui cappuccino, ristretto sau latte macchiato.
Pentru a prepara băutura, aparatul citește codul de bare afișat pe capsula de unica folosință. Cafeaua preparată la un astfel de espressor este mai gustoasă decât cea preparată la cafetieră, însă capsulele au un preț destul de ridicat.
Espressoare cu ESE Pods
ESE Pods sunt plicuri din pânză, umplute cu cafea. Cele mai multe aparate semiautomate acceptă acest tip de capsule, așadar nu are rost să cumperi un model care funcționează doar cu capsule ESE. Aceste capsule mai sunt cunoscute și sub denumirea de monodoze.
Espressoare automate cu râșniță încorporată
Cei care vor un aparat de calitate, ar trebui să se orienteze spre unul automat cu râșniță încorporată. Prețul unui astfel de espressor pornește de la 1000 lei și poate ajunge până la 8000 lei. Acest tip de espressor prepară o cafea de bună calitate, însă dacă se strică trebuie să scoți mulți bani din buzunar pentru a-l repara.
Cele mai bune espressoare automate
Dacă te-ai hotărât să cumperi un espressor automat, orientează-te spre unul dintre modelele prezentate mai jos.
DeLonghi ECAM 23.460 B
Acest espressor poate prepara un espresso intens, dar și un cappuccino cremos cu spumă delicată. Unitatea de preparare este detașabilă și ușor de curățat. Aparatul poate prepara două cești de cafea simultan.
Philips EP3510/00
Espressorul Philips EP3510/00 îi permite utilizatorului să-și selecteze concentrația de cafea dorită astfel încât să obțină o cafea pe gustul lui. Printr-o simplă atingere de buton, acest espressor prepară cafea, espresso și alte tipuri de băuturi pe bază de lapte. Are două duze de cafea deci poate prepara două băuturi simultan.
DeLonghi Magnifica ESAM3000B
Acest espressor alimentat cu cafea boabe poate prepara inclusiv băuturi pe bază de cafea și lapte. Folosește tehnologia CRF “fără tuburi” și macină instant boabele pentru a oferi o băuturi plină de savoare. În plus are funcție de încălzire instantanee, ceea ce înseamnă că asigură întotdeauna temperatura optimă.
Krups Latt’Espress EA8298
Printr-o simplă atingere de buton poți savura un cappuccino cremos. Acest espressor automat prepară, de asemenea, caffe latte și alte băuturi delicioase. Aparatul de cafea automat ce funcționează cu cafea boabe are râșniță integrată și sistem automat de spumare a laptelui.
Espressoare semiautomate
Dacă tot ce contează pentru tine este calitatea cafelei, atunci ar fi bine să optezi pentru un espressor semiautomat care funcționează cu cafea măcinată. În acest caz, va trebui să cumperi și o râșniță manuală cu care să macini boabele de cafea chiar înainte de a prepara băutura.
Un astfel de aparat de cafea costă între câteva sute de lei și câteva mii de lei. Pentru un espressor semiautomat produs de Gaggia sau Lelit ai putea plăti aproximativ 2000 Lei.
Există și modele mai accesibile produse de DeLonghi, Krups sau Rohnson ce folosesc o pompă de presiune de minim 15 bari.
Espressoare manuale
e manuale sunt potrivite doar pentru consumatorii împătimiți care vor să obțină o ceașcă de espresso printr-un proces neautomatizat. Nu există prea multe modele de espressoare manuale pe piață, așadar cei care vor să cumpere un astfel de aparat va trebui să caute în magazine de specialitate.
Ar fi bine să te documentezi bine înainte de a alege un espressor, mai ales dacă ai de gând să investești o sumă mare de bani. Sfatul nostru este să eviți modelele populare care apar mai mereu la TV și pe internet.
Modele recomandate:
- Bosch Tassimo cu capsule – presiune 3.3 bar, capacitate recipient apă 700 ml, funcționează cu capsule;
- Philips Saeko HD espressor automat – presiune 15 bar, capacitate rezervor apă 1.8 litri, putere 1850 W, funcționează cu cafea boabe;
- DeLonghi EC221 espressor manual – presiune 15 bar, capacitate rezervor apă 1 litru, dotat cu dispozitiv de spumare a laptelui;
- Breville Barista – are râșniță încorporată cu 30 de trepte de măcinare, presiune de 15 bari și două duze pentru prepararea a două cești de lapte simultan;
- Krups EA – presiune 15 bari, capacitate rezervor apă 1.7 litri, râșniță încorporată cu 3 trepte de măcinare;
- Melitta Caffeo Solo – capacitate rezervor apă 1.2 litri, funcție de curățare automată, capacitate recipient boabe de cafea 125 grame, ecran LCD, presiune 15 bari;
- Heinner HEM – presiune 5/15 bari, capacitate rezervor apă 1.5 litri.
Reține că espressoarele de calitate, apreciate de pasionații de cafea nu au nevoie de reclamă. Așadar nu cumpăra un espressor doar pentru că l-ai văzut la TV, într-o revistă sau într-o reclamă pe internet, pentru că s-ar putea să nu fie pe placul tău.