angela.
23 mai (vineri), 2025
angela.

Rețetă de mici vegetali? Da, există! Și nu sunt deloc răi

Rețetă de mici vegetali? Da, există! Și nu sunt deloc răi

„Mititei fără carne? Adică… mici cu ce, exact?” – o reacție absolut firească atunci când auzi pentru prima dată despre mititeii vegetali. Dar adevărul e că alternativa vegetală la mititei nu doar că există, ci poate fi chiar surprinzător de gustoasă, dacă e făcută cu ingrediente potrivite și tehnică atentă.

Fie că ții post, eviți carnea din motive personale sau vrei doar să încerci ceva nou, mititeii vegetali pot deveni o opțiune demnă de pus pe grătar. Nu, nu vor imita 100% gustul clasic, dar pot livra o experiență apropiată, cu textură fermă, crustă crocantă și arome savuroase.

Ce înlocuiește carnea?

Secretele succesului în această rețetă stau în:

  • Proteina vegetală (soia granule sau linte roșie) – pentru consistență
  • Ciupercile – pentru umami și textură cărnoasă
  • Nuca măcinată – pentru grăsime naturală și gust
  • Usturoiul, boiaua și cimbrul – pentru aromă „de mic”
  • Făina de năut sau glutenul – pentru legare și elasticitate

Compoziția e frământată la fel ca în cazul micilor tradiționali și se lasă la rece câteva ore, pentru a se întrepătrunde aromele. Gătirea se face pe grătar, în tigaie grill sau la cuptor.

Rețetă completă de mititei vegetali (pentru aproximativ 12-14 bucăți)

  • 200 g soia granule sau linte roșie (fiartă și scursă)
  • 150 g ciuperci brune (tocate mărunt)
  • 100 g miez de nucă măcinat fin
  • 2 linguri făină de năut (sau 1 lingură gluten vital de grâu)
  • 4 căței usturoi pisați
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță piper negru
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei (pentru compoziție)
  • 100 ml supă de legume (pentru frământare)
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu (opțional, pentru aerare)

Mod de preparare:

1. Hidratează soia conform instrucțiunilor, apoi scurge bine și toacă mărunt. Dacă folosești linte, fierbe-o până e moale, apoi scurge complet.

2. Într-o tigaie, călește ciupercile 5-6 minute fără ulei, până se evaporă apa. Lasă-le să se răcească.

3. Amestecă într-un bol mare: soia/lintea, ciupercile, nuca, făina de năut, condimentele, usturoiul și bicarbonatul.

4. Adaugă uleiul și supa treptat, apoi frământă 5-10 minute, până obții o compoziție modelabilă, dar fermă.

5. Acoperă vasul și lasă la frigider minimum 2 ore.

6. Formează mititeii cu mâna udă sau unsă ușor cu ulei.

7. Coace-i la alegere:

Pe grătar antiaderent, întorcându-i cu grijă

În tigaie grill, 3-4 min pe fiecare parte

La cuptor, 20 min la 200°C + 5 min grill pentru crustă

Nu, mititeii vegetali nu vor păcăli un carnivor convins. Dar nici nu trebuie. Ei sunt o variantă creativă, gustoasă și surprinzător de satisfăcătoare, care păstrează forma, spiritul și chiar o parte din aromele mititeilor tradiționali. În plus, oferă o alternativă mai ușoară, mai sănătoasă și complet fără ingrediente de origine animală.

Într-o lume în care grătarul se reinventează, mititeii vegetali își câștigă binemeritat locul pe grilă. Dă-le o șansă – nu sunt deloc răi!

Tags: Rețete de mici

Alte informații utile:

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

retete si beneficiile conurilor de brad
Rețete

Rețete delicioase din conuri de brad – toate făcute acasă, la îndemâna oricui

dulceata din conuri de pin cu miere
Rețete

Dulceață din conuri de pin cu miere – sănătoasă și gustoasă

sirop de muguri tineri de brad cu lamaie si zahar
Rețete

Sirop terapeutic din muguri tineri de brad cu lămâie și zahăr – simplu și eficient

dulceata de conuri cu muguri de pin
Rețete

Dulceață din conuri de brad și muguri de pin: ceva mai bun eu n-am încercat până acum

dulceata exotica din conuri
Rețete

Dulceață tradițională din conuri de brad – gust autentic și bun

sirop de conuri verzi de brad
Rețete

Rețetă de dulceață din conuri tinere de brad – un preparat care nu lipsește iarna din casa mea

reteta de sirop de brad
Rețete

Sirop de casă din lăstari tineri de molid sau brad

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară