Tzatziki este o nebunie a gusturilor din estul Mediteranei, o explozie de arome proaspete și texturi cremoase. Poți simți gustul suculent al castraveților proaspăt tocați, a iaurtului grecesc bogat și cremos, a usturoiului picant și a verdeațelor proaspete, toate amestecate într-o combinație perfectă.
Este un sos rece, racoritor si revigorant, perfect pentru a fi savurat într-o zi fierbinte de vară sau pentru a fi servit alături de preparate din carne sau legume. Este o explozie de gusturi și de texturi care se întrepătrund într-un dans senzațional pe papilele gustative.
Acest sos este un adevărat artist al gusturilor și un reprezentant autentic al bucătăriei mediteraneene. Este perfect pentru cei care doresc să experimenteze gusturi noi și să își ofere papilelor gustative o călătorie în jurul lumii. Tzatziki este un adevărat simbol al culturii și gastronomiei est-mediteraneene și un adevărat deliciu pentru iubitorii de mâncare proaspătă și gustoasă.
Ingrediente:
- 100 gr de caju, hidratate peste noapte sau cel puțin câteva ore
- apă plată
- 1 lămâie
- sare neiodată
- 3 castraveți potriviți
- 1 legătură mărar
- 5 căței de usturoi
- piper
Preparare:
Se mixează în robotul de bucătărie caju-ul, sucul de la o lămâie și niscaiva apă, cât să cuprindă până la jumătate nucile. Dacă mai este nevoie de apă, mai adăugăm treptat, câte puțin.
Și mixăm, mixăm, mixăm până ce obținem o textură cremoasă (dacă încă nu ați reușit, s-ar putea să mai fie nevoie de un pic de apă). Mai departe, trecem la curățarea de coajă a castraveciorilor, pe care îi dăm ulterior pe răzătoarea cea mică.
Îi scurgem bine, bine de apă și îi adăugăm peste sosul de caju. Cățeii de usturoi, curățați și zdrobiți, mărarul tocat cât mai mărunt, dar și sarea și piperul vor întregi rețeta.
Amestecăm bine, preferabil tot în robotul de bucătărie, transferăm compoziția ce ne-a rezultat intr-un bol și o dăm la rece pentru minim o oră. Poftă bună!
Degustătorul-șef al tuturor “minunățiilor” pe care le experimentez se declară perfect mulțumit de rezultat și, dacă nu ar fi știut că eu am cam rărit consumul de lactate în ultima vreme, s-ar fi păcălit ușor crezând că ingredientul principal a fost iaurtul.
Pe curând!
Dulcele din mei
Ne place dulcele, iar aceasta budincă vegană ne învață că nu tot ce e bun este neapărat imoral, ilegal sau îngrașă.
Ingrediente Budincă de Mei:
- 1/2 cană mei bio (pe care îl puneți hidrata câteva ore, dacă timpul vă permite) fiert in 2 căni de apă;
- 1/2 cană curmale hidratate 1/2-1h;
- 1 pumn de stafide bio
- 1 pumn de fulgi bio de cocos (opțional)
- 1/2 banană (opțional)
Clătim meiul de câteva ori, ajutându-ne de strecurătoarea pentru ceai, îl fierbem la foc mic până se absoarbe apa și mestecând încontinuu spre final. 10 minute acesta va șede să se liniștească, timp în care noi mixăm la robotul cel mic de bucătărie sau la blenderul vertical curmalele mărunțile, stafidele, fulgii de cocos, banana, cu o parte din apa în care au stat curmalele la înmuiat.
Amestecăm pasta obținută cu meiul și, opțional, le blenduim bine pentru un aspect cât mai asemănător cu cel de budincă.
Pentru Sosul de Cioco amestecăm următoarele ingrediente:
- 1-2 Lg din apa în care am înmuiat curmalele
- 1 Lg pudră de roșcove (foarte curând disponibilă și pe deliciibio.ro)
- 2 1/2 Lg miere (de mană de pădure, în cazul nostru)
Cum merg impreună dulcele din mei cu sosul de cioco eu vă mai arăt decât în poză, urmând ca degustarea să o faceți în propria bucătărie.