Aceasta reteta este una deosebita, pentru cozonaci incredibil de frumosi și gustosi cu umplutură de mac: aluatul este moale, rămâne proaspăt mult timp și nu se fărâmițează.
Vreau să împărtășesc rulourile mele preferate făcute cu aluat pe bază de drojdie. Aluatul este moale, pufos iar umplutura este delicioasa si aromata. In plus, se pregateste extrem de usor!
REȚETA pentru două rulouri
Făină opărită:
- Lapte – 100 gr, făină – 1 lingură fără varf,
Fierbeți laptele și turnați-l peste făină, amestecați până devine omogen (pot fi cocoloașe), dar se vor dizolva în aluat.
Maia:
- Lapte -200 ml
- Zahăr -1 lingură
- Drojdie proaspătă -20 g
- Făină -7-8 linguri (din cantitatea totală – vezi ingrediente aluat)
Acoperiți și lăsați în loc călduros să crească până creste putin (aproximativ 30 min)
Aluat:
- Zahăr-7 -8 linguri
- Ou-1 bucată
- Ulei-2 linguri
- Unt -40 g
- Zahăr vanilat -10 g sau esenta
- Sare-0.5 linguriță
- Făină- 500/550g
- Coaja de citrice
Umplutura pentru un rulou:
- Mac-250 g
- Griș-1 lingură cu vorf
- Zahăr-150 g (sau după gust)
- Zahăr vanilat-10 g
- Albuș de ou-1 bucată
- Miere-1 lingură
Mod de preparare:
Adăugați faina opărita, zahărul, ouăle, zahărul vanilat, coaja de citrice, uleiul, sare, amestecați până devine omogen, adăugați treptat făina cernută, amestecați, adăugați treptat untul moale (temperatura camerei) continuați frământarea până devine elastic.
Acoperiți cu folie, puneți într-un loc călduros să crească timp de 1-1.5 ore.
Împărțiți aluatul în două părți egale pentru două rulouri.
Umplutura – Clătiți bine macul si puneti-l intr-o cratita – acoperiți cu apă 1 cm peste mac. Fierbeți până când lichidul se evaporă, macul ar trebui să fie complet uscat, scoateți de pe foc, adăugați grișul, acoperiți – lăsați să se răcească.
La macul răcit, adăugați zahăr, zahăr vanilat – amestecați cu un blender de imersie până devine omogen. Adăugați 1 albuș, miere – amestecați cu o lingură până devine omogen.
Opțional, puteți adăuga la mac nuci mărunțite, stafide, coajă de portocală.
Întindeți fiecare într-un dreptunghi de aproximativ 4-5 mm grosime, ungeți cu albuș de ou (bătut anterior cu o furculiță) întindeți uniform umplutura, lăsând 1 cm de la margine.
Acoperiți cu folie și lăsați să crească din nou într-un loc călduros pe o tava tapetată cu hârtie de copt, timp de aproximativ 30 min.
Cu 5 minute înainte de coacere, ungeți cu gălbenuș + apă/lapte, înțepați ușor pe laturi cu o scobitoare pentru a permite umezelii să iasă și pentru a preveni crăparea aluatului.
Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 35/40 min. până devine auriu (ajustați la cuptorul dvs.).
Ruloul poate fi copt și în hartie de copt, atunci nu este nevoie să-l ungeți.
Înfășurați ruloul în pergament, lăsând un spațiu de aproximativ 1.5 cm între pergament și aluat pentru ca aluatul să crească.
Așezați cu „imbinatura” în jos pe foaia de copt.
Gătiți cu plăcere ❤️ Să vă iasă totul bine!