angela.
15 iunie (duminică), 2025
angela.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară și glazură potriviți pentru orice ocazie

mini cozonaci rotunzi

Eu consider că la coacerea cozonacilor nu există reguli stricte, trebuie să alegi rețetele în funcție de gusturile și preferințele tale.

Și deoarece iubesc foarte mult scorțișoara în coacere, desigur că nu am ocolit rețeta de cozonaci cu scorțișoară.

Știu că scorțișoara este o mirodenie aparte și nu toată lumea o iubește. Dar există și fani. De fapt, chiflele sinabon au cucerit lumea întreagă.

Așadar, dacă îți place această mirodenie minunată la fel de mult ca și mie, atunci această variantă de cozonaci îți va plăcea cu siguranță. Mai ales că aluatul este foarte delicat, pufos și moale.

Mirosul care se răspândește în casă în timpul coacerii este pur și simplu fantastic.

Ingrediente aluat:

  • Lapte (călduț) – 150 ml
  • Drojdie – 8 g drojdie uscată sau 20 g drojdie proaspătă
  • Zahăr – 100 g sau după gust
  • Ouă – 1 întreg și 1 gălbenuș
  • Unt – 60 g
  • Sare – un vârf de cuțit
  • Zahăr vanilat – 1 plic (opțional)
  • Făină – 420-450 g

Umplutură: 

  • Scorțișoară – 2 linguri
  • Zahăr – 2 linguri
  • Unt topit – 50 g

Glazura:

  • Albuș de ou – 1
  • Zahăr pudră – 40 g
  • Multă dragoste și bună dispoziție (obligatoriu)

Mod de preparare pas cu pas:

Reamintesc că pentru a pregăti aluatul dospit, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Începem cu aluatul pufos: în laptele călduț adăugăm drojdia și așteptăm să se dizolve. De obicei, las laptele cu drojdia timp de aproximativ 10 minute, după care amestec.

Apoi, adăugăm zahărul, zahărul vanilat sau alt aromatizant și sarea.

După aceea, adăugăm ouăle și untul topit. Amestecăm bine.

Începem să adăugăm făina. O punem treptat, amestecând aluatul. Acesta trebuie să fie moale și elastic, dar fără a pune prea multă făină.

La un moment dat, când este greu să frămânci cu telul și cu mâinile încă lipsește, folosesc o spatulă din silicon pentru a frământa până când aluatul devine mai elastic.

Apoi, putem începe să-l frământăm cu mâinile.

Aluatul gata pregătit îl acoperim și îl punem într-un loc cald și liniștit pentru a dospi și a crește, în jur de 1,5 ore.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară

Înainte de a începe să modelăm aluatul dospit și să formăm cozonacii, pregătim umplutura – amestecăm scorțișoara cu zahărul. Untul se topește până devine lichid.

Numărul de cozonaci va depinde de dimensiunea formelor. La sfârșitul articolului am menționat toate dimensiunile formelor mele și observațiile importante. Împart aluatul în 3 părți.

Fiecare parte se întinde într-o foaie de grosime de 4-5 mm. O ungem cu unt și presărăm cu scorțișoară.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară

Împăturim aluatul în două, îl ungem din nou cu unt și presărăm cu scorțișoară.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară

Acum rulăm aluatul într-un sul și îl punem în forme.

Lăsăm cozonacii să se odihnească timp de 20-30 de minute, pentru a se mai ridica. Asigurați-vă că îi acoperiți cu un șervețel, pentru a preveni uscarea aluatului.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară

După odihnire, punem cozonacii în cuptorul preîncălzit pentru a se coace.

Se coc la temperatura de 180°C, timp de 25-30 de minute. Timpul exact de coacere depinde de caracteristicile cuptorului dumneavoastră.

Glazura pentru acești cozonaci poate fi făcută după preferință. Eu am folosit o glazură simplă pe bază de albușuri (rețeta este disponibilă în video).

❗Notițe❗

În funcție de mărimea ouălor și de calitatea și tipul de făină, poate fi necesar să folosiți puțin mai multă sau mai puțină făină. Adăugați făina treptat, amestecând un aluat foarte moale.

La început, îl frământ bine cu o spatulă, iar când devine mai elastic, îl frământ pe masă. Nu trebuie să adăugați prea multă făină în aluat.

Cantitatea de zahăr din aluat și umplutură poate fi ajustată după gust.

Dacă nu vă place scorțișoara, puteți folosi în loc nuci măcinate, mac sau gem.

Dacă nu doriți să faceți glazură pe bază de albușuri, folosiți 2 ouă în aluat; în acest caz, va fi necesar puțin mai multă făină.

Glazura se aplică doar pe cozonacii care s-au răcit complet.

Din cantitatea indicată, mi-au ieșit 3 cozonaci în forme de 7, 9 și 11 cm în diametru.

Mini cozonaci rotunzi cu scorțișoară

Tags: Rețete cu aluatRetete de cozonac

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

dulceata de conuri cu muguri de pin
Rețete

Dulceață din conuri de brad și muguri de pin: ceva mai bun eu n-am încercat până acum

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară