Deseori primesc întrebări de la voi despre cum să pregătiți umplutura de mac pentru produsele de patiserie dulci.
Astăzi vă voi arăta rețeta pe care o folosesc de mulți ani; umplutura iese fină, omogenă și cremoasă, ideală pentru rulade, prăjituri, chifle și alte delicii.
INGREDIENTE:
- mac – 250 g
- lapte – 250 ml
- zahăr – 150 g
- vanilie
- sare – 1/4 linguriță
- unt (moale) – 60 g
MOD DE PREPARARE:
Înainte de fierbere, spălăm bine macul. Îl acoperim cu apă, îl lăsăm să stea câteva minute, să se așeze pe fund și scurgem apa printr-o sită foarte fină.
Apoi punem macul spălat într-un vas și îl acoperim cu lapte. Punem pe plită și aducem la fierbere, amestecând din când în când.
Pentru 250 g de mac folosesc 250 ml de lapte. Reducem focul la minim, astfel încât laptele să fiarbă ușor și fierbem până când toată lichidul se evaporă, iar macul este bine înmuiat și umflat.
La mine acest proces durează 25-30 de minute. Amestecăm periodic macul pentru a evita arderea.
Scoatem vasul de pe plită și lăsăm macul să se răcească puțin. Apoi îl mărunțim cu ajutorul unui blender.
Dacă nu aveți blender, puteți trece macul prin mașina de tocat carne sau o masina speciala pentru mac.
Adăugăm un praf de vanilie (eu folosesc vanilie intensă), ¼ linguriță de sare, 150 g zahăr și 60 g unt moale. Amestecăm bine până devine omogenă. Compozitia ar trebui să fie vâscoasă.
Lăsăm umplutura să se răcească complet și apoi o folosim pentru orice produs de patiserie dulce.
Umplutura se poate prepara în avans și se poate păstra la frigider între 3 și 5 zile, sau se poate congela și păstra astfel până la 3 luni.
În congelator, păstrați umplutura doar în recipiente bine închise. Totuși, după congelare, calitatea umpluturii de mac poate să se deterioreze puțin. Ea poate deveni mai uscată și mai puțin aromată.
Încercați să preparați umplutura de mac după rețeta mea, pentru ca produsele voastre de patiserie să fie delicioase, aromate și fine. Ne revedem în bucătărie! Pofta buna!