Morcovii murati sunt crocanți, aromați, usor picanti și incredibil de gustoși! Fă măcar tot cateva borcane pentru ca e foarte comod de consumat, deschide borcanul și servește-l imediat ca salată, garnitură pentru carne sau pur si simplu ca o gustare!
Ingrediente:
- Morcov – 1,5 kg
Pentru fiecare borcan:
- Frunza de dafin – 1 buc
- Ardei iute – 3 rondele
- Usturoi – 1-2 catei
- Ienibahar – 3 buc
- Piper negru boabe – 4-5 buc
- Cuișoare – 1 buc
- Floare de mărar (sau frunze)
Marinada pentru 1 litru de apa:
- Zahăr – 50 g
- Sare – 40 g
- Otet 9% – 60 ml
Mod de preparare:
Tăiați morcovii. De obicei, îl tai în două feluri: în fâșii subțiri, folosind un curățător de legume și pur și simplu în rondele. Diferența este că cu cât morcovul este tăiat mai mic, cu atât mai repede va fi marinat și gata de mâncat.
Pune în borcane curate ienibahar, foi de dafin, cuișoare, boabe de piper negru, căței de usturoi, câteva rondele de ardei iute și o floare de mărar. Dacă nu aveti floare de mărar, puteți folosi semințe de mărar sau frunze.
Puneți morcovii în borcane, turnați treptat apă clocotită, acoperiți cu capace și lăsați timp de 15 minute. După 15 minute, turnați apa într-o cratiță, adăugați zahăr și sare, puneți pe foc și aduceți la fiert.
După fierbere, turnați oțet 9%, amestecați și luați de pe foc.
Turnați marinada fierbinte în borcane, înșurubați capacele, întoarceți-le, înfășurați-le într-o patura și lăsați-le să se răcească complet.
După răcire, scoateți borcanele pentru a le păstra la in camara. Morcovii tăiați rondele pot fi încercați cel puțin după 2-3 săptămâni, iar cei tăiați fâșii pot fi serviți după 2 zile! Pofta buna!