Prăjitura cu mere și glazură de lămâie este un desert clasic care nu dă greș niciodată. Se prepară cu ingrediente simple, pe care le avem de obicei în casă, și este genul de prăjitură care adună familia la masă. Combinația dintre aluatul pufos, merele ușor acrișoare și glazura delicată de lămâie o face atât de plăcută încât se potrivește oricând – la cafeaua de dimineață, ca gustare în weekend sau ca desert ușor după cină.
Ce o face specială este textura – moale, ușor umedă, dar aerată, stratificată cu un umplutură aromată de mere. Este o prăjitură versatilă, care permite și variații: poți adăuga scorțișoară, nuci, stafide sau chiar fulgi de migdale. Se coace în tavă mare, așa că este perfectă și pentru musafiri sau pentru a fi luată la pachet. Iar vestea bună e că reușește chiar și celor fără prea multă experiență în bucătărie.
Tavă 25x35cm Folosesc un pahar de 250ml
INGREDIENTE ALUAT
- 8 ouă
- 2,5 pahare făină de grâu pentru prăjituri
- 1 pahar zahăr
- 150ml ulei
- 70ml lapte
- 2 lingurițe praf de copt
- zahăr vanilat
STRATUL DE MERE
- 2,5 kg mere
- 2 linguri rase amidon de cartofi
- 100 ml apă
- zahăr opțional dacă merele sunt acre
GLAZURĂ
- sucul de la o jumătate de lămâie
- zahăr pudră
Curățăm merele și le dăm pe răzătoarea mare, apoi le călim până se înmoaie. Dizolvăm amidonul în apă, îl adăugăm peste merele călite și fierbem amestecând
Dacă merele sunt acre, se poate adăuga zahăr; ale mele au fost dulci, se poate adăuga și scorțișoară. Lăsăm merele să se răcească
ALUAT
Punem în bol 8 ouă și un pahar de zahăr, batem aproximativ 8 minute până obținem o compoziție pufoasă și deschisă la culoare, în timpul mixării adăugăm zahărul vanilat; compoziția trebuie să fie foarte pufoasă și deschisă.

Adăugăm 2,5 pahare de făină de grâu pentru prăjituri, laptele, uleiul, praful de copt, mixăm totul, punem jumătate din aluat în tava de 25x35cm
o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180°C, căldură sus-jos fără ventilație și coacem 15 minute.
Scoatem din cuptor, adăugăm merele

Peste mere turnăm cealaltă jumătate de aluat, punem din nou la cuptor și coacem încă aproximativ 30 de minute.

Turnăm glazura de lămâie peste prăjitură. Prăjitura se taie cel mai bine după răcire, este pufoasă și delicată, o recomand cu drag, reușește oricui 🙂

Folosește ouă la temperatura camerei – se bat mai bine și dau volum aluatului.
Bate ouăle și zahărul cel puțin 7-8 minute – compoziția trebuie să fie aerată și deschisă la culoare.
Cerne făina înainte de a o adăuga în aluat – vei obține o textură mai fină.






























