Imi doresc ca pe Sfaturile Bunicii sa gasiti informatii utile si interesante, asa ca pe langa sfaturile practice pe care eu incerc sa le adun aici, din cand in cand vor fi si articole scrise de prietenii mei din blogosfera, azi un articol interesant despre iaurt, scris de Gabriela Costea.
Exista gustare sau mic-dejun sau desert mai simple decat iaurtul cu topping dupa preferinte? Cereale, fructe proaspete sau uscate, seminte, mirodenii – o multime de adausuri se preteaza pentru iaurt, astfel incat sa devina un aliment complet.
Iaurtul simplu, de multe ori facut in casa, a disparut de pe mesele noastre si i-au luat locul produse mai apropiate de inghetata, cu adaosuri de zahar, gelatina, amidon sau chimicale.
Cel mai bine e sa-l cumparam ca atare (dupa ce am verificat pe eticheta) si sa adaugam acasa un topping.
Preparare topping iaurt
- fulgi de cereale;
- stafide (indulcesc fara sa mai fie nevoie de zahar), curmale, smochine uscate;
- seminte de in, susan;
- nuci, migdale;
- mirodenii: scortisoara, vanilie, cuisoare;
- fructe de sezon;
- chiar fulgi de ciocolata.
Aceste adaosuri fac din fiecare castron cu iaurt un unicat.
Toate ingredientele le tin in borcane, la indemana, si de fiecare data prepar alta gustare, la inspiratia de moment, umbland cu lingura prin acestea. Mananc alimentele care imi plac (si ciocolata este prima pe lista) fara sa ma mustre constiinta, pentru ca se pierd in iaurtul lejer si sanatos.
E potrivit nu numai la micul dejun, ci si ca gustare la serviciu sau ca desert in cazul in care dorim ceva cu putine calorii sau preparat in cateva secunde. Un cocteil de vitamine si minerale.