angela.
22 iunie (duminică), 2025
angela.

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune: rețeta de la vecina mea Elena

gogosi cu mac si gem de prune

Gogoșile cu magiun și mac sunt o variantă deosebit de gustoasă a clasicelor gogoși de casă – moi, aromate și umplute cu o cremă densă și parfumată. Aluatul este fraged și pufos datorită cartofului fiert, iar umplutura cu magiun, mac și un strop de rom aduce un gust bogat, specific deserturilor de iarnă sau de sărbătoare. Sunt ideale pentru după-amiezi liniștite în familie, servite calde, pudrate cu zahăr.

Deși necesită puțin timp pentru dospire și modelare, rezultatul este pe măsura așteptărilor: gogoși rumene, cu mijloc moale și aromat, care dispar imediat de pe farfurie.

Ingrediente aluat:

  • 500 g făină
  • 300 ml lapte
  • 42 g drojdie proaspătă
  • 1 buc ou
  • 1 buc cartof fiert în coajă
  • 1 lingură ulei
  • 2 linguri zahăr
  • un praf de sare

Umplutură:

  • 200 g mac măcinat
  • 200 g magiun de prune
  • 1 lingură rom
  • 1/2 linguriță coajă de lămâie
  • după gust zahăr
  • după nevoie lapte

Frecăm drojdia cu zahărul până obținem o pastă. Adăugăm o parte din laptele călduț (aproximativ 50 până la 100 ml) și lăsăm acoperit cu un prosop pentru aproximativ 10 minute să dospească. Maiaua va începe să facă bule și se va îngroșa.

Radem fin cartoful fiert și răcit, și îl adăugăm la făina sărată. Adăugăm și oul, o lingură de ulei și maiaua crescută împreună cu restul de lapte călduț.

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune:

Frământăm un aluat mai consistent, presărând făină dacă este prea lipicios. Lăsăm aluatul la dospit într-un loc cald, ferit de curent. Ar trebui să fie suficient între 20 și 30 de minute pentru ca aluatul să își dubleze aproape volumul.

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune:

Între timp, putem pregăti umplutura. Amestecăm macul cu magiunul, adăugăm romul și coaja de lămâie, și îndulcim după gust. Umplutura trebuie să fie densă, dar nu uscată. Consistența corectă se poate ajusta cu puțin lapte.

Aluatul dospit pentru gogosi se întinde într-o foaie de aproximativ un centimetru grosime, în formă de dreptunghi, și se taie în 28 de bucăți. Pe fiecare bucată se pune o linguriță de umplutură.

Gogosile se închid, se presează bine marginile cu degetele și se rulează ușor în formă de rulou. Le lăsăm puțin să crească. Până le terminăm pe toate, punem uleiul la încins într-o tigaie adâncă.

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune:

Înainte de prăjire, mai rulăm ușor fiecare gogoasa pentru a le alungi și le punem ușor în tigaie. Uleiul trebuie să fie bine încins, dar focul mic, ca să nu se ardă. Le întoarcem constant în timpul prăjirii pentru a se rumeni uniform.

Sunt gata în 5 până la 10 minute, când devin frumos aurii. Le punem pe prosoape de hârtie și ne putem apuca de degustat.

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune:

Gogoși pufoase umplute cu mac și gem de prune:

Tags: Rețete de gogoși

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop si dulceata din muguri si conuri de pin
Rețete

Sirop din muguri tineri de pin sau dulceață din conuri – care e mai bun?

Leave Comment
  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Turte de post

Lipii făcute în casă (turte) – la cuptor – super pufoase și bune – DE POST

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară