Aceasta reteta de bors cu slanina si carne de porc am primit-o de la o ruda mai indepartata din Ardeal (nu stiu daca este atat de cunoscuta reteta dar am decis sa o impartasesc cu voi). Am inteles ca este o reteta mai veche.
Eu am testat-o de mai multe ori iar borșul iese delicios. L-am pregatit chiar si la ceaun, afara (cel mai bun a fost). Borsul este perfect mai ales pentru zilele reci de iarna, sa-l mananci fierbinte, cu un ardei iute. Delicios!
Ingrediente necesare:
- Slanina – 150 g (afumata)
- Ceapa – 2 buc.
- Carne de porc – 1 kg (este mai bine să folositi 3 tipuri diferite de carne)
- Morcov – 3 buc.
- Radacina de patrunjel – 3 buc.
- Cartof – 700 g
- Pasta de tomate – 70 g
- Paprika – după gust
- Ardei roșu iute – dupa gust
- Sare, piper – dupa gust
Mod de preparare:
Începem să pregătim borsul tocând fin slanina afumată, după ce în prealabil i-am îndepărtat șoriciul.
Puneti soriciul și o mică parte din slanina tocată intr-o tigaie, așteptați până când tigaia este bine încălzită și unsă cu grăsime. Apoi adaugam toata slanina si prajim, amestecand sa nu se arda.
În timp ce slanina se prăjește, toacă mărunt ceapa. Iar cand slanina se topeste bine, se adauga ceapa tocata in tigaie. Se prajeste pana este gata si se adauga o lingura de boia dulce. Se mai lasa 1-2 minute pe foc si mai apoi se ia.
Am cumpărat boia de ardei maghiară, adevărată, dar cred că va funcționa și boiaua de ardei obișnuită, care se găsește în fiecare supermarket.
Am carnea în bucăți mici (noi am folosit doar un singur tip – pulpa de porc, dar, după părerea mea, gustul a fost de neegalat chiar și fără alte tipuri de carne).
Punem carnea în tigaie cu untură și ceapă și înăbușim preparatul nostru pentru bors timp de jumătate de oră sub capacul închis la foc mic (se adauga 1-2 cani de apa)
Se curata si se rad morcovii si radacina de patrunjel. Adăugați în tigaie. Se amestecă bine, se adaugă aproximativ 200 ml apă, se aruncă o bucată de ardei iute și se fierbe sub capac până când carnea devine moale.
Se diluează pasta de roșii cu apă până la consistența sucului, se toarnă lichidul în tigaie și se fierbe încă 15 minute.
Este timp să curățați și să tăiați cartofii cubulețe.
Trecem lin la partea finală a pregătirii borsului – punem pe foc un ceaun (sau o tigaie pe aragaz), punem in el carnea si cartofii si adaugam apa.
Adăugăm condimente: piper negru, usturoi uscat sau proaspăt (este pur optional), sare, aduceți la fiert și fierbeți la foc mic pana cand totul este fiert bine. Acesta se acreste cu borș sau suc de lamaie, dupa cum doriti. Eu adaug si verdeata – patrunjel si leustean.
Servim borsul fierbinte, cu ardei iute sau cu ceapa rosie. Pofta buna!