Clătitele sunt iubite de o mare varietate de popoare din întreaga lume. În fiecare cultură, după cum arată practica, există propriile metode de preparare a clătitelor. Din acest motiv, uneori apar neînțelegeri între oamenii din diferite culturi.
În viziunea oamenilor din diverse etnii, clătitele nu sunt la fel. De exemplu, în Asia, clătitele „adevărate” sunt groase și pufoase, cu un diametru mare. Bineînțeles, comparând aceste clătite cu cele tradiționale ale noastre, este greu să le consideri autentice.
În Europa, clătitele sunt pregătite din diverse tipuri de aluat, adăugând constant umpluturi.
Haideți să încercăm să ne îndepărtăm de clătitele tipice subțiri și să pregătim unele mai groase și mai pufoase.
Ingrediente pentru clătite pufoase:
- lapte — 300 ml;
- unt — 40 g;
- apă — 300 ml;
- făină — 300 g;
- drojdie uscată — 5 g;
- griș — 140 g;
- ulei vegetal — 30 ml;
- ou — 1 buc.;
- zahăr — 40 g;
- sare — ⅓ linguriță.
Mod de preparare a clătitelor pufoase:
În laptele cald adăugăm apa caldă, zahărul și amestecăm ingredientele până când zahărul se dizolvă complet. Adăugăm drojdia și așteptăm să se formeze maiaua.
În maia spargem oul, turnăm uleiul vegetal, amestecăm ingredientele și adăugăm sare. Turnăm grișul, amestecăm totul bine. Cernem făina peste amestec și frământăm aluatul pentru clătite.
Lăsăm aluatul la căldură timp de 60 de minute, acoperit cu un prosop sau folie alimentară. După o oră, amestecăm din nou aluatul și coacem clătitele în mod obișnuit.
Ungeți clătitele după ce le-ați prăjit cu unt, pentru a le da un gust deosebit. Clătitele pufoase și poroase sunt delicioase, le poți face în fiecare zi.
În plus, clătitele vor deveni mai moi și suculente.