angela.
10 iulie (joi), 2025
angela.

Rețetă tradițională românească de ciorbă de burtă: uite cum o fac eu

ciorba de burta

Ciorba de burtă este una dintre cele mai apreciate preparate din bucătăria tradițională românească, o mâncare ce încântă prin textura sa cremoasă, gustul bogat și aromele inconfundabile.

De-a lungul timpului, această rețetă a devenit simbolul meselor îmbelșugate și al momentelor petrecute alături de cei dragi. Cu un echilibru perfect între smântână, usturoi, și oțet, ciorba de burtă este o alegere ideală atât pentru mesele festive, cât și pentru prânzurile de weekend.

Prepararea acestei ciorbe poate părea intimidantă la început, datorită timpului îndelungat de gătire și atenției necesare pentru detalii, dar cu instrucțiunile potrivite, rezultatul final merită pe deplin efortul.

Fiecare pas contribuie la desăvârșirea gustului unic, de la fierberea burții și a oaselor, până la adăugarea dresingului bogat în smântână și gălbenușuri.

Porții: 12-14

Timp de preparare: 4-5 ore

Ingrediente pentru ciorbă:

  • 3 kg burtă de vită crudă (spălată și dezghețată)
  • 2 oase de vită cu măduvă
  • 3 cepe medii, întregi
  • 4 morcovi mari (3 pentru fiert, 1 pentru decor)
  • 1 rădăcină mare de țelină
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 8 căței de usturoi pisați
  • 5 foi de dafin
  • 15-20 boabe de piper negru
  • 3 linguri sare (sau după gust)

Pentru dresing:

  • 300 ml smântână pentru gătit (30% grăsime)
  • 6 gălbenușuri
  • 4-5 linguri oțet alb (sau după gust)
  • 2 linguri mujdei de usturoi (opțional)

Pentru ulei aromat:

  • 2 morcovi rași fin
  • 1 ardei gras roșu, tocat mărunt
  • 6 linguri ulei de floarea-soarelui

Mod de preparare:

Spală burta bine sub jet de apă rece. Freacă cu sare grunjoasă și oțet pentru a elimina mirosurile. Clătește bine.

Lasă burta într-un bol cu apă rece și oțet timp de 1 oră, apoi clătește din nou.

Pune burta și oasele într-o oală mare cu 8-9 litri de apă rece.

Adu la fierbere și îndepărtează spuma formată.

Adaugă ceapa, morcovii, țelina, pătrunjelul, foile de dafin, piperul și sarea. Fierbe la foc mic timp de 4-5 ore, până burta devine fragedă.

Scoate burta și las-o să se răcească. Taie în fâșii subțiri (5 cm lungime, 1 cm lățime).

Strecoară zeama, elimină legumele și condimentele, apoi pune supa curată înapoi în oală.

Într-o tigaie, călește morcovul ras și ardeiul gras în ulei. Când uleiul capătă o culoare aurie, strecoară-l și păstrează-l.

Amestecă smântâna, gălbenușurile și oțetul.

Adaugă treptat 2 polonice de supă fierbinte, amestecând continuu pentru a tempera compoziția.

Toarnă dresingul în oala cu supă, amestecând constant pentru a preveni coagularea ouălor.

Pune burta feliată înapoi în oală. Adaugă usturoiul pisat și fierbe încă 10 minute.

Decorează fiecare porție cu câteva picături de ulei aromat.

Servește ciorba fierbinte alături de ardei iute și pâine proaspătă.

Sfaturi:

  • Dacă ciorba este prea groasă, adaugă apă fierbinte și ajustează condimentele.
  • Pentru un plus de aromă, poți adăuga pătrunjel verde tocat.

Poftă bună!

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

gem aromat cu conuri de brad
Rețete

Dulceață delicioasă din conuri verzi de pin, făcută acasă

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară