angela.
18 iunie (miercuri), 2025
angela.

 „Regina Prăjiturilor” – foi fragede, bezea, cremă delicioasă și dulceață. Simplu de pregătit și foarte bună!

Prajitura cu foi si crema

Combinația de foi fine si fragede, cu gem de coacăze negre, cremă de vanilie și bezea cu nuci, face din aceasta prajitura un adevărat desert regal. Tortul este foarte simplu de preparat chiar daca poate sa para un pic mai complicat.

Greutatea totală a produsului finit este de 1,8 kg.

Ingrediente pentru foi:

  • Făină – 300 g
  • Unt – 200 g
  • Gălbenușuri – 4 buc
  • Zahăr pudră – 40 g
  • vanilie
  • Praf de copt – 5 g

La făină adaug praf de copt și amestec puțin. Adaug unt moale. Frec făina și untul cu mâinile pentru a forma firimituri.

Separat, la gălbenușuri, adaug zahăr pudră și vanilină. Bat cu telul timp de 1 minut. Adaug amestecul de gălbenușuri în firimiturile de unt și făină.

Framânt puțin cu mâinile până obțin un aluat nisipos. Este foarte important să nu frământ aluatul prea mult. Adun aluatul într-o bilă și îl pun în frigider pentru câteva minute.

Mai apoi distribui aluatul cu mâinile pe hârtie de copt, formând o foaie rectangulara de 32×36 centimetri.

Netezesc marginile foii cu orice obiect plat. Înțep aluatul cu o furculiță și îl pun în congelator pentru cel puțin 15 minute. Apoi îl transfer în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 10 minute.

Bezea:

  • Albușuri – 4 buc
  • Zahăr pudră – 180 g
  • Amidon – 10 g

Pentru a pregăti bezeaua, la albușuri adaug zahăr pudră și amidon de porumb. Amestec cu mixerul fără a-l porni, pentru ca ingredientele uscate să nu zboare în jur.

Apoi pornesc mixerul și bat albușurile la viteză mare, până obțin o bezea densă. Bezeaua bătută corect trebuie să aibă o textură densă și să se țină bine pe paletele mixerului.

Cremă de vanilie:

  • Lapte – 400 g
  • Ouă – 2 buc
  • Zahăr – 40 g
  • Amidon – 40 g
  • Unt – 150 g
  • vanilie

Umplutură și decor:

  • Gem sau dulceață de coacăze negre (poate fi înlocuit cu orice tip) – 300 g
  • Nuci (sau alune) – 100 g

Preparare:

Pentru crema de vanilie, într-o cratiță pusă pe foc, torn lapte. Când laptele devine foarte fierbinte și începe să iasă abur, opresc focul. La ouă adaug zahăr și vanilie. Amestec puțin cu telul. Adaug amidon de porumb. Amestec cu telul până devine omogen. Fără a opri amestecarea, torn cu grijă laptele fierbinte în amestecul de ouă.

Transfer amestecul de lapte și ouă înapoi în cratiță. Fierb pe foc mic, amestecând continuu până se îngroașă. La un moment dat, baza de gătit începe să se îngroașe rapid, semn că este aproape gata. Imediat ce baza de gătit se îngroașă și capătă consistența ca a grisului, continuu să o amestec timp de 2 minute.

Transfer crema intr-un recipient separat pentru răcire, lăsând-o la temperatura camerei.

Pe foaia răcita, distribui porționat gemul de coacăze negre. Distribui bine gemul pe foaie cu o spatulă plată. Deasupra gemului așez bezeaua bătută.

Deasupra bezelei presar uniform nuci mărunțite. Transfer tava în cuptorul preîncălzit la 150 de grade timp de 35 de minute.

Bat untul moale cu mixerul timp de cel puțin 3 minute, până devine pufos și deschis la culoare. În trei etape, adaug baza de gătit răcită în unt. După fiecare adăugare, amestec bine cu mixerul până devine omogen. Crema de vanilie finită este pufoasă și se ține bine pe paletele mixerului.

Prajitura răcita o tai în două pe orizontală. Pe o jumătate de prajitura așez toată crema de vanilie.

Cu ajutorul unei plăci, transfer jumătatea de tort fără cremă peste cealaltă jumătate, deasupra cremei de vanilie.

Nivelez prajitura cu o spatulă, folosind crema care a ieșit din prajitura. Acopăr desertul cu hârtie de copt rămasă, îndoită spre prajitura. Pun desertul în frigider pentru se stabiliza, timp de cel puțin 5 ore.

Desertul meu a stat în frigider toată noaptea, până dimineața, s-a inmuiat bine și s-a stabilizat. Foile fragede se combină foarte bine cu bezeaua coaptă, iar gustul intens al gemului de coacăze negre subliniază și mai mult acest desert.

Va doresc pofta buna!

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

budinca de vanilie cu caramel si banane
Prăjituri

Desert rapid la pahar cu vanilie, lapte condensat și banane caramelizate

desert fara coacere cu ciocolata si mascarpone
Prăjituri

Tort de ciocolată: fără coacere, cu cremă mascarpone

prajitura Paula cu piersici
Prăjituri

Prăjitură PAULA cu piersici și cremă de vanilie: un desert aromat și îmbietor!

prajitura cu budinca si biscuiti
Prăjituri

Prăjitură fără coacere cu budincă, biscuiți și frișcă: Gata în 15 minute!

desert cu ricotta si piersici
Prăjituri

Desert cu piersici, ricotta și cremă pufoasă: O prăjitură ușoară și proaspătă, ideală pentru petreceri

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Cozonac cu mac

Cozonac cu umplutură de mac: de post – în Moldova i se spune „învârtită cu mac”

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Pilaf dulce de post

Pilaf dulce delicios cu fructe proaspete și fructe uscate! Rețetă de post!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de post, rapidă și foarte gustoasă

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Chec cu cacao de post

Chec pufos cu cacao – DE POST – o rețetă ușoară cu un rezultat deosebit de gustos

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară