Această rețetă de chisca (caltabos sau lebar) cu ficat, de casă, este o adevărată delicatese pentru persoanele cărora le lipsesc produsele din carne de înaltă calitate și gustoase. Gătiți acest preparat cu propriile mâini pentru a nu vă îndoi de absența aditivilor și a substanțelor chimice.
Produsul final este unul foarte gustos si poate fi consumat ca aperitiv sau chiar prajit, pentru cateva minute si sevit cu mamaligă caldă – este o adevarata delicatese. Eu am folosit putin piept de pui dar poate fi folosit orice tip de carne.
Ingrediente:
- Inimă de vită – 800 g
- Ficat de vită – 800 g
- Piept de pui – 400 g
- Slanina – 750 g
- Ceapa – 3 buc.
- Usturoi – 3-4 catei.
- Sare – 3 linguri
- Ienibahar – 2 lingurițe
- Frunza de dafin – dupa gust (optional)
Mod de preparare:
Tăiați organele, pieptul și slanina în bucăți mari. Mai întâi, gătiți inima aproximativ 20 de minute, apoi adăugați ficatul, pieptul, slanina și foaia de dafin. Gătiți produsele încă o jumătate de oră.
Treceti toate produsele fierte printr-o mașină de tocat carne. Separat, dati si ceapa printr-o mașină de tocat carne și treceți-o cu o cantitate mică de slanina.
Adaugam in compozitia de carne ceapa prajita impreuna cu usturoiul trecut prin presa, sare si ienibahar. Se amestecă bine ingredientele. Usturoiul poate fi optional (desi in mod traditional nu se gaseste în chișcă).
Umpleți intestinele (curatate foarte bine in prealabil) cu carne tocată preparată, folosind o mașină de tocat carne si duza speciala pentru carnati. Legați capetele și faceți mici înțepături.
Fierbeti chisca intr-o cratita timp de 10-12 minute.
Acum știi cum să faci cârnați de ficat (caltabosi/chisca) cu propriile mâini. Împărtășiți rețeta celor dragi și prietenilor care doresc să servească și la masă un produs de calitate de casă. Unele persoane mai pun si orez – retetele pot sa difere in functie de zona de provenienta. Pofta buna!