Prăjitura cu nuci și cremă de cafea este un desert rafinat, care combină gustul intens al nucilor cu aroma subtilă a cafelei. Datorită aspectului său elegant, este perfectă pentru a fi servită la ocazii speciale sau petreceri.
Ingrediente (pentru o tavă) pentru aluat:
- 7 albușuri de ou
- 200 g zahăr
- 7 gălbenușuri de ou
- 150 g făină
- 3 linguri amidon
Pregătirea aluatului:
Bateți albușurile cu zahărul până obțineți o spumă tare. Adăugați gălbenușurile unul câte unul, continuând să bateți.
Pregătirea aluatului (continuare):
Cerneti făina și amidonul și încorporați-le în amestecul de ouă. Turnați compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți aluatul în cuptorul preîncălzit la 170°C timp de 35 de minute.
Sfaturi: Pentru a obține un aluat uniform și fără cocoloașe, cerneți făina cu amidonul înainte de a le adăuga în compoziție.
Ingrediente pentru umplutură:
- 100 g nuci
- 50 g prune uscate
- 2 linguri nucă de cocos rasă
- 1 lingură amidon
- 1 lingură făină
- 1 linguriță praf de copt
- 3 albușuri de ou
- 150 g zahăr
Pregătirea umpluturii:
Nucile se toacă mărunt și se amestecă cu prunele uscate tăiate cubulețe. Adăugați nuca de cocos, amidonul, făina și praful de copt. Amestecați bine.
Pregătirea umpluturii (continuare):
Bateți albușurile până devin spumă și adăugați zahărul treptat. Încorporați amestecul cu nucile și puneți-l în tavă, tapetată cu hârtie de copt. Coaceți umplutura la 160°C pentru 30 de minute.
Ingrediente pentru cremă:
- 500 g brânză de vaci cremoasă
- 50 g zahăr
- 500 ml smântână pentru frișcă
- 2 linguri cafea instant
- 1 lingură cafea măcinată
Prepararea cremei:
Bateți brânza de vaci cu zahărul și smântâna până obțineți o cremă pufoasă. Adăugați cafeaua instant și cafeaua măcinată.
Pentru însipoparea blatului:
- 150 ml cafea dizolvată
- 1 lingură zahăr
- 50 ml vodcă
Însioparea blaturilor:
Amestecați cafeaua cu zahărul și vodca. Tăiați blatul în două și umezirea fiecare parte cu amestecul de cafea.
Asamblarea prăjiturii:
Ungeți ambele blaturi cu ⅔ din cantitatea de cremă și puneți umplutura cu nuci pe unul dintre blaturi. Acoperiți cu celălalt blat și aplicați restul de cremă pe întreaga suprafață a prăjiturii.
Acoperiți umplutura cu a doua foaie de aluat, având partea unsă în jos, și întindeți restul de cremă pe întreaga suprafață a desertului.
Sfaturi: Umpleți un poș cu cremă și decorați desertul folosind un cap de decorare.
Lăsați prăjitura cu cremă de cafea la rece pentru 2 ore, apoi serviți-le tăiate în bucăți.