angela.
9 septembrie (marți), 2025
angela.

Pomana porcului o rețetă tradițională românească: secretul pentru cea mai fragedă carne

Pomana porcului

Pomana porcului este o mâncare tradițională, plină de savoare, care aduce pe masă bucuria aromelor autentice. Preparată simplu, dar cu ingrediente de calitate, această rețetă este perfectă pentru a celebra gusturile de odinioară. Iată cum o poți pregăti chiar la tine acasă!

Ingrediente necesare

  • 1 kg carne de porc (cotlet, pulpă sau carne din zona coastelor)
  • 3 cepe
  • 1 lingură oțet
  • 55 ml apă
  • 100 g untură sau ulei de porumb
  • 3 căței de usturoi
  • Sare – după gust
  • Piper negru măcinat – după gust
  • 1 linguriță boia dulce (opțional)
  • 1 linguriță cimbru (opțional)

Mod de preparare

Pregătirea cărnii

Taie carnea de porc în bucăți mari, de aproximativ 4-5 cm fiecare. Dacă îți dorești un preparat mai ușor, îndepărtează excesul de grăsime, dar pentru un gust mai bogat și autentic, lasă câteva bucăți cu grăsime.

Bucățile de carne mai grase vor contribui la frăgezimea și aroma preparatului.

Pregătirea tuciului

Pune untura sau uleiul de porumb într-un tuci și încălzește-l la foc mic până se topește și devine fierbinte.

Adaugă bucățile de carne în tuci și rumenește-le pe toate părțile. Acest pas va forma o crustă delicioasă, care va sigila sucurile naturale ale cărnii.

Adăugarea cepei și condimentelor

Taie cepele în rondele subțiri și adaugă-le peste carne. Amestecă bine și lasă ceapa să se înmoaie și să devină aurie, amestecând ocazional.

Presară boia dulce pentru un plus de aromă și adaugă cimbru, dacă îți place gustul tradițional.

Adaugă o lingură de oțet și 55 ml de apă. Oțetul va ajuta carnea să devină mai fragedă și va intensifica aromele legumelor.

Condimentează cu sare și piper după gust.

Acoperă tuciul cu un capac și lasă carnea să se gătească încet, la foc mic, timp de 1-1,5 ore. Amestecă din când în când pentru a evita lipirea.

Dacă observi că lichidul scade prea mult, adaugă puțină apă caldă pentru a menține carnea suculentă și pentru a crea un sos delicios.

Când carnea este aproape gata, curăță și toacă usturoiul. Adaugă-l în tuci și lasă preparatul să mai fiarbă aproximativ 10 minute. Usturoiul își va elibera aroma, completând perfect combinația de carne și ceapă.

Cum se servește

Pomana porcului este gata când carnea devine extrem de fragedă, iar sosul rezultat este bine aromat.

  • Alături de mămăligă caldă: O combinație tradițională care scoate în evidență gustul preparatului.
  • Cu cartofi fierți sau copți: Pentru o masă consistentă și sățioasă.
  • Cu murături: Varza murată, castraveții murați sau gogonelele sunt alegerea perfectă pentru a echilibra aromele bogate.

Sfat util

Dacă folosești carne mai grasă, untura sau uleiul din rețetă poate fi redus. Preparatul își va elibera suficientă grăsime în timpul gătitului, ceea ce va contribui la savoarea finală.

Poftă bună!

Pomana porcului este mai mult decât o rețetă – este o tradiție, o celebrare a gusturilor autentice. Pregătită cu drag și răbdare, va fi cu siguranță o încântare pentru toți cei care o savurează!

Tags: Retete cu carne de porc

Alte informații utile:

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de lămâie fină și aromată pentru torturi delicioase

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de caramel cu unt făcută acasă, simplă și gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Cremă de vanilie ușoară și perfectă pentru orice desert

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Conserve și murături

Dulceață de morcovi delicioasă și surprinzător de gustoasă

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri
Prăjituri

Frișcă naturală de casă, pufoasă și gata în câteva minute

crema-ciocolata
Prăjituri

Cremă de ciocolată cremoasă și irezistibilă pentru prăjituri

tinctura de brad cu alcool
Rețete

Tinctură medicinală din muguri de molid sau de brad – simplă și eficientă

gem din conuri de brad
Rețete

Gem de casă din conuri tinere de brad – iese aromat, moale și sănătos

dulceata de conuri si lamaie
Rețete

Dulceață din conuri de pin/brad și lămâie – gust delicios și multe beneficii

sirop de conuri verzi de brad
Rețete

Rețetă de dulceață din conuri tinere de brad – un preparat care nu lipsește iarna din casa mea

  • Toate Rețetele
  • Rețete de post
  • Prăjituri și deserturi
  • Supe și Ciorbe
  • Sfaturi Practice
  • Bucătăria mea
  • Casă și grădină
  • Remedii Naturiste
No Result
View All Result
tort sanatos de curmale si ciocolata

Fără zahăr și fără făină – Prăjitură sănătoasă cu ciocolată! Este și de post

Supa de legume

Supa de legume și linte: Delicioasă și rapid de pregătit! Rețetă de post!

Iahnie cu boia de ardei

Fasole BĂTUTĂ cu Ceapă și Usturoi – REȚETĂ de POST

TURTE de POST – După o Rețetă VECHE. Așa le făcea BUNICA

reteta de aluat de post

Rețetă de aluat de post: perfect pentru pizza, plăcinte, gogoși

NEGRESĂ cu NUCI și GEM – era Bucuria COPILĂRIEI! Iți mai amintești acel MIROS MINUNAT din Bucătărie?

gogosi-pufoase-de-post-simpli-si-buni

Gogoși pufoase de post – se topesc în gură pur și simplu

Ciorba de post

Ciorbă de legume – rețetă de post: gustoasă, sățioasă și ușor de pregătit

Placinte moi cu umplutura de varza

Plăcinte cu varză DE POST – întotdeauna moi și pufoase

Placinte de post cu varza

Plăcinte de post, cu varză: foarte sățioase și pufoase

Turtite de post

Turtițe pufoase și moi, de post – fără ouă sau lapte

Ciulama de ciuperci

Ciulama de ciuperci – Rețetă de Post. Rapidă și foarte gustoasă

Chec zebra de post

Chec zebră DE POST, cu portocale și cacao – un desert pufos și aromat

Clatite dospite de post

Clătite dospite DE POST – foarte moi și pufoase. Merită încercate!

Turte de casa pufoase

Turte pufoase făcute acasă: o rețetă pe cât de simplă pe atât de gustoasă. Rețetă de post

Chiftele de linte

Cele mai bune chiftele de linte: rețetă DE POST. Extraordinar de gustoase și sățioase

Varza calita, de post

Varză călită – rețetă de post. Iese extraordinar de bună și gustoasă!

Salată de vinete cu legume – un preparat gustos și consistent pentru iarnă

Prajitura Medana

Prăjitura Medana – de post – pufoasă și absolut minunată

sarmale cu hrisca si orez

Sarmale de post cu hrișcă: Gust perfect ca al celor cu carne

  • Prima pagină
  • Despre
  • Contact

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară

No Result
View All Result
  • Contact
  • Despre
  • Privacy Policy

© 2023 Sfaturile Bunicii Angela - Rețete Culinare De La Țară